El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’oposició retreu al Govern falta d'”unitat” amb l’Estat per combatre el coronavirus
  • CA

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, i els partits que donen suport al Govern, JxCat i ERC, han col·lidit aquest dimarts amb l’oposició a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament (CAI) sobre la “unitat” de la Generalitat i el govern espanyol per fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus i als efectes econòmics de la pandèmia. Mentre que Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC han reclamat aquesta coordinació, JxCat i ERC han criticat que es vulguin “silenciar” les crítiques i han advertit que la unitat “ni ajuda, ni cura”. Budó ha comparegut de forma telemàtica per videoconferència com ahir dilluns ho va fer el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès.

El diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha acusat el Govern d’intentar limitar l’actuació de l’exèrcit a Catalunya i li ha retret que “en aquestes circumstàncies dramàtiques es menyspreï cap ajuda”. “Aquesta actitud perjudica enormement la sortida d’aquesta crisi” i dificulta “la creació d’un ambient d’unitat i solidaritat”, ha assegurat. Martín Blanco ha aprofitat per demanar a Budó que ampliï els espais de suport a les víctimes de violència de gènere de Catalunya també a les farmàcies, que “haurien de tenir un paper més preeminent en aquesta defensa a les dones que pateixen maltractament”, tot i que la consellera ha assegurat que ja ho estan fent.

Pel que fa al PSC-Units, Ferran Pedret ha acusat el Govern de “deslleialtat institucional”, buscar “confrontació” i “faltar a la veritat”. Segons Pedret, l’executiu català està més centrat en “instaurar un relat polític” que “en fer front a la crisi”. “Nosaltres intentem estar a l’alçada i creiem que s’ha d’evitar la confrontació política”, ha dit el diputat, que ha retret al Govern que “no desaprofiti cap ocasió” per “desgastar el govern espanyol i la imatge d’Espanya com a Estat i democràcia”. El socialista també ha criticat la resposta que es dóna a les necessitats del món local i ha dit que “deixa molt a desitjar”. Ha explicat que diversos regidors socialistes i alcaldes de diferents partits els han dit que “se senten deixats de la mà de Déu” perquè o bé “es triga molt” a donar resposta o bé “directament no es dóna”.

Per part dels comuns, Susanna Segovia ha asseverat que “és el moment de treballar junts” i ha retret a Budó la seva “actitud en alguns moments” en què ha criticat la gestió de la situació provocada pel covid-19 “a altres nivells de l’Estat”: “No anaven en aquest esperit de treballar plegats”. La diputada de CatECP també ha defensat la necessitat de comptar amb la Unitat Militar d’Emergències (UME) per fer front a la pandèmia. Malgrat qüestionar “la intervenció de l’exèrcit a la vida civil”, Segovia ha subratllat que “s’han de posar tots els recursos que siguin possibles”.

La CUP, per la seva banda, ha proposat “un pacte nacional” a Catalunya i ha descartat “uns nous Pactes de la Moncloa amb el règim del 78”. A més, ha qualificat de “campanya patriòtica” l’actitud del govern espanyol per fer front al coronavirus i ha denunciat la recentralització de competències que sestà produint. Carles Riera també ha criticat la presència de l’exèrcit a l’espai públic i ha recordat que “es tracta d’una pandèmia i no d’una guerra o una crisi de seguretat”. A més, ha retret al Govern que faci “una apel·lació a la fatalitat, l’infortuni i l’endeutament” davant la crisi sanitària i ha avisat que s’està caient “en l’esclavatge del deute” com amb la crisi del 2008.

La diputada del PPC Esperanza García ha demanat a la consellera “un plus d’esforç en no barrejar allò identitari amb allò prioritari, que és vèncer el coronavirus”. Per això ha considerat “intolerable” que la Generalitat no hagi facilitat les tasques de desinfecció de la UME, “que tants efectes positius estan tenint dins de les residències”. Aquesta crisi, ha reflexionat García, “posa de manifest que diferenciar entre el que és important i el que és urgent és imprescindible”.

Al seu torn, el diputat d’ERC Jose Maria Jové ha avisat que l’Estat “no aconseguirà imposar un model polític” aprofitant la crisi sanitària. “El ‘millor units’ ni ajuda, ni cura”, ha sentenciat. A més, ha advertit que el Govern “no caurà a la trampa” dels ‘Pactes de la Moncloa’ que va proposar el president espanyol, Pedro Sánchez, i ha dit que “si la proposta és unitat nacional i pactes d’Estat” no l’acceptaran “de cap manera”. De fet, Jové ha dit que cal “passar pàgina al règim del 78” i aprofitar quan se superi la crisi per canviar de model social i econòmic. “Hem de donar una resposta catalana a la crisi del sistema”, ha conclòs.

Des de JxCat, el diputat Marc Solsona ha reivindicat el dret del Govern a criticar l’actuació de l’administració estatal, que ha anat “tard i malament”, ha assegurat. Solsona ha lamentat que la centralització de competències com la compra de material sanitari “no ha estat una bona recepta” i ha distingit la unitat que li ha reclamat l’oposició de l’adhesió al govern espanyol. “Unitat no ha de voler dir ni submissió ni acatament ni silenci. Hem de poder dir el que no es fa bé i exigir a la resta d’administracions la mateixa transparència i lleialtat”, ha reblat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa