El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
De Judas a Tadeo: la fiscalia vol més implicats i prepara una nova operació
  • CA

El 23 de setembre del 2019, just tres setmanes abans de la sentència del Procés, la Guàrdia Civil va fer pública l’Operació Judas. Un operatiu policial dirigit per la fiscalia en què es van detenir 9 persones acusades de formar part d’un Equip de Resposta Tàctica (ERT) de l’entorn independentista. La investigació apuntava que estaven preparant substàncies explosives i incendiàries. Tot i l’espectacularitat de l’operatiu tots els detinguts estan en llibertat sota fiança.

Però la fiscalia no s’ha aturat i continua tibant del fil per implicar més gent. Amb aquest objectiu, ha obert l’operació Tadeo. Un nom que basat en la causa mare, Judas, –en referència a Judes Iscariot, el deixeble que va trair Jesucrist a canvi de trenta monedes de plata, segons l’Evangeli de sant Mateu–. L’altre Judes era en Judes Tadeu, cosí (o germà, per a alguns teòlegs) de Jesús i copatró, juntament amb santa Rita, de les causes impossibles i també deixeble segons l’Evangeli de sant Joan. Els dos Judes són, doncs, els noms que han servit per batejar les dues causes relacionades. 

Fonts del ministeri públic expliquen que aquesta operació “indaga en la composició i implicació d’inviduus” que haurien estat “assenyalats” durant la investigació i els interrogatoris de l’operació Judes. Fins i tot, a través de “diagrames” a les xarxes socials com Facebook o Twitter, on buscaven relacions, així com dels indicis recollits a través de la intervenció de les comunicacions. De fet, els fiscals de l’Audiència Nacional, consideren que hi ha “un segon nucli” dels ERT. Segons les seves indagacions, aquest grup constituiria un “segon nucli productor de la substància denominada termita”, un explosiu incendiari a base d’al·lumini i òxid metàl·lic.

En aquestes indagacions, incloses a les diligències prèvies 99/2018 del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional, conitnuen perfilant els “individus” que es trobaven “directament implicats en les activitats” dels suposats ERT. En aquest marc, consideren que la seva “participació va transcendir la mera vinculació”. El sumari continua obert i evoluciona a mida que es van enllançant noms i escenaris que els serveis d’informació de la Guàrdia Civil van recollint, sobretot, després d’analitzar les declaracions dels 9 detinguts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa