El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium es querella contra el rei emèrit al Suprem i demana bloqueig de comptes a Suïssa
  • CA

Òmnium Cultural ha presentat una querella criminal contra el rei emèrit espanyol Joan Carles I davant de la Sala Penal del Tribunal Suprem acusant-lo de diversos delictes que s’engloben en els conceptes de blanqueig de capitals, corrupció i frau fiscal. L’entitat cultural creu que el monarca espanyol ha fet servir la seva condició d’autoritat per enriquir-se personalment a través de testaferros i amb la instrumentalització d’empreses en paradisos fiscals. A banda d’aquesta querella, Òmnium també ha presentat un informe davant del govern de Suïssa, on ja s’investiga el monarca, per tal que siguin bloquejats els comptes que el rei emèrit pugui tenir en aquell país. Suïssa disposa d’una llei que permet bloquejar fons en bancs del país l’origen dels quals resulten sospitosos. De fet, en el passat s’han bloquejat fons de mandataris caiguts en desgràcia com els de l’egipci Hosni Mubarak o els del tunisià Ben Ali.

Aquestes dues accions s’emmarquen en la campanya “Fem-la caure! Denúncia contra la monarquia espanyola”, que busca erosionar la corona espanyola denunciant-ne el caràcter corrupte. La campanya ha estat presentada aquest divendres al Col·legi de Periodistes de Catalunya per part del vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, i la doctora en Dret i experta en drets humans Neus Torbisco.

El fet que la fiscalia espanyola hagi obert una investigació sobre el rei emèrit fa que els promotors de la campanya se sentin optimistes i pensin que el Tribunal Suprem es podria quedar amb el cas i això permetria fiscalitzar-lo molt més. De fet, si s’obre una instrucció, Òmnium Cultural es presentaria com a acusació popular.

Pressió a Suïssa

Neus Torbisco ha explicat que la petició a l’Estat suís busca que s’activi una de les funcions contemplades per una llei federal del 2016 que habilitat les autoritats a “instar la congelació de valors patrimonials d’origen presumptament il·lícit, que és el cas que s’està investigant”. “És una acció preventiva mentre la investigació està en curs”, ha advertit l’experta. Torbisco ha destacat la “diligència en la investigació de corrupció per part de persones estrangeres” del fiscal del cantó de Ginebra que porta el cas sobre el compte d’una fundació panamenya el beneficiari del qual és el rei emèrit espanyol.

Marcel Mauri ha destacat, pel que fa a la querella davant del Tribunal Suprem, que Òmnium Cultural no confia “gens ni mica” en la justícia espanyola “i menys encara en el Suprem”, però ha comentat que es vol “fiscalitzar l’actuació que ha de fer la fiscalia anticorrupció perquè no volem que la investigació serveixi per tapar la corrupció de la corona, i que se senti la pressió pública”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa