El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium i ANC formen un llaç groc gegant a Gràcia pels 10 mesos d’empresonament dels Jordis
  • CA

 

Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana han convocat concentracions aquest dijous a diversos punts del territori per exigir la llibertat dels expresidents de les entitats, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, respectivament. La protesta, amb els suport de l’Associació Catalana pels Drets Civils, s’ha organitzat coincidint amb els deu mesos de l’empresonament dels dos activistes. A la concentració de Barcelona el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i David Minoves, membre del secretariat de l’ANC, han participat en el desplegament d’un gran llaç groc a la Plaça de la Vila del barri de Gràcia. Mauri i Minoves han reiterat que “no hi ha possibilitat de diàleg” amb l’estat espanyol si aquest no sol·licita a la fiscalia que retiri les acusacions contra els líders independentistes. A més, Mauri ha lamentat la campanya contra els símbols de solidaritat amb els polítics presos i ha denunciat una “utilització de l’extrema dreta per part de l’Estat per intentar trencar el país”.

 

Aquest dijous 16 d’agost s’han complert deu mesos des que la magistrada de l’Audiència Nacional espanyola, Carmen Lamela, va decretar presó provisional per Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Per això, les dues entitats que aleshores presidien els ‘Jordis’, Òmnium Cultural i ANC, i també l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), s’han tornat a mobilitzar per exigir el seu alliberament. Les concentracions de protesta han tingut lloc a diversos punts del territori, com Mataró, Canet de Mar, Valls, el Vendrell, l’Escala, Puigcerdà, Roses i Barcelona, entre altres. A la capital catalana, Òmnium i l’ANC s’han concentrat a la Plaça de la Vila de Gràcia, aprofitant el gran flux de gent que s’hi belluga aquests dies de Festa Major del barri. Membres de les entitats i veïns del barri han desplegat un immens llaç groc a la plaça, on també s’ha llegit un manifest reclamant la llibertat dels presos polítics i en agraïment a les persones mobilitzades durant aquests deu mesos per donar a conèixer la seva situació. 

 

Marcel Mauri i David Minoves han coincidit a senyalar que “l’únic gest” que esperen de l’Estat ara mateix és que aconsegueixi que la fiscalia “retiri totes les acusacions falses” que pesen sobre els líders polítics, tant els de les entitats que representen com els del Govern que va organitzar l’1-O. “No volem cap altra resposta del govern de l’Estat que no sigui instar directament la fiscal perquè retiri totes les acusacions. No hi ha cap altra resposta que la llibertat, sense la llibertat no hi ha diàleg”, ha sentenciat David Minoves. El membre del secretariat de l’ANC ha lamentat que durant aquests deu mesos, i de manera més intensa darrerament, aquells que han manifestat la seva solidaritat amb els líders polítics empresonats han vist com “els arrancaven impunement els llaços, pancartes i domassos, cercant un enfrontament civil que mai trobaran, i instigant un trencament de la cohesió social que no permetrem mai”. En aquest punt, Minoves ha afirmat que denunciaran “la utilització de l’extrema dreta per part de l’estat espanyol amb l’objectiu d’intentar trencar el país”. Ho denunciarem i exigirem a les nostres institucions que no en deixin passar ni una més”, ha advertit el representant de l’ANC. 

 

En els seu parlament, Minoves han tingut paraules de record per les víctimes dels atemptats terroristes del 17 d’agost, en la vigília de la commemoració de l’any d’aquells fets. “No tenim por, i per això demà estarem al costat de les víctimes, a tot arreu” ha senyalat el representant de l’ANC, que no obstant això ha declinat participar a l’acte institucional de Barcelona per la presència del Rei. En aquest sentit, Minoves ha llençat un missatge d’advertència, tot i que no ha concretat qui n’era el o els destinataris: “Si algú vol venir demà aquí a aprofitar aquest bany de masses per rentar la seva imatge, li recordarem que nosaltres tenim memòria i sabem que no poden amagar les seves vergonyes”, ha sentenciat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa