El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Oltra sobre Torra: “Encara no li he sentit dir res que m’interessi”
  • CA

 

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, ha manifestat, “des del respecte institucional”, que encara no ha sentit al president de la Generalitat, Quim Torra, dir “res” que li interessi, ni “sobre la vida real de la gent real” que viu a Catalunya. “Realment encara no l’he sentit dir res que m’interessi”, ha admès la també portaveu del Consell, que s’ha preguntat “què passa amb els problemes de la gent que viu a Catalunya, què passa amb la sanitat, l’educació, la dependència a Catalunya”. Oltra s’ha pronunciat en aquests termes en una entrevista a Europa Press en ser preguntada sobre la situació actual que es viu a Catalunya i l’anunci de Torra que aquesta tardor serà “reivindicativa”.

 

Sobre aquest tema, ha assenyalat que li sembla bé que “cadascú tingui les seves prioritats polítiques”, però ha lamentat que, malgrat que Torra porta ja uns mesos al càrrec, “tots els dies és el mateix”, com “el dia de la marmota”. Així mateix, ha apuntat que no es tracta només de Torra, “és que tots estan igual”. “Està bé discutir sobre l’espai públic i si els llaços grocs sí o els llaços no grocs, que és l’única cosa que s’està discutint les últimes setmanes” però s’ha preguntat si hi ha “alguna cosa sobre la vida de la gent que estan desnonant, que té problemes per arribar a fi de mes, que té dependència i està esperant que l’atenguin”. “No sé, dic jo que això també caldrà parlar-ho”, ha fet notar.

 

Els llaços grocs

 

En aquest sentit, ha criticat l’absència de diàleg entre totes les parts: “Es llencen les coses uns als altres” i “tirar-se consignes a la cara no és dialogar”. En la seva opinió, està “profundament empobrit el debat que hi ha a Catalunya i que salta al debat nacional”. “Grans líders polítics que aspiren a tenir la Presidència d’Espanya estan que si llaç a dalt o llaç a baix”, ha criticat. Al seu parer, s’ha generat un “debat infraintelectual basat en els fakes, en mentides, que no té cap sentit i que no té res a veure amb la vida de la gent”. De fet, Oltra té la sensació que “a Catalunya i cada vegada més a Espanya” quan arriba aquest tema els ciutadans apaguen les notícies perquè “no interessa”. “Interessa des del punt de vista electoral a algú que vol treure’n rèdit electoral però això és pa per avui i gana per a demà” perquè “confrontar la societat mai ha sortit bé”. I “qui contribueix a partir-la per la meitat, des d’un costat i l’altre, està sent molt irresponsable i està jugant amb el futur d’una societat en harmonia i en pau i això és molt perillós en política”, ha remarcat.

 

Per a Oltra, “aquí hi ha massa gent irresponsable i molt poca gent que estigui plantejant solucions polítiques i efectivament dialogades a una qüestió que dura des de ja fa massa temps”. “No pot ser l’únic tema a Catalunya i de vegades l’únic tema nacional”, ha criticat. Ha afirmat que aquest tema “porta sis mesos podrint-se damunt del tauler”, el que representa un “fracàs en tota regla per als gestors polítics” i ha indicat que sempre es pot dialogar per trobar un punt de trobada i si no s’aconsegueix és “perquè no som capaços o perquè no volem”. “Potser en aquest cas s’ajunten les dues coses, que ni volen ni en són capaços”, ha admès.

 

El jutge Llarena 

 

Preguntada si com a jurista creu que l’Estat hauria de defensar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena després de ser denunciat a Bèlgica per Carles Puigdemont i altres polítics catalans a l’exili per unes declaracions del magistrat, la vicepresidenta ha expressat els seus “dubtes” perquè es tracta d’una actuació privada i unes opinions legítimes però en l’àmbit privat, no en la seva funció jurisdiccional”. “Jo tinc els meus dubtes que d’això hagi de fer-se’n càrrec el govern espanyol”, ha manifestat. Ha ressaltat la diferència entre la defensa de la jurisdiccionalitat i la defensa d’una qüestió privada: “Si jo tinc una discussió amb el meu veí i li dic el que no li he de dir i aquest veí em porta als tribunals civils o penals, la Generalitat no ha de defensar-me de res. Me n’he anat de la boca i és qüestió meva”.

 

“Si com a vicepresidenta, en la meva funció de vicepresidenta, pateixo el que sigui, llavors sí”, ha dit, però respecte a un acte privat té dubtes, igual que “molts juristes”. A més, adverteix que podria establir un precedent “molt perillós” que “després serà difícil de gestionar”, però considera que “el que passa és que el tema de fons ho desquicia tot, tan bon punt alguna cosa fa olor d’independentisme tot es desquicia”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa