Obren els col•legis electorals amb "tota normalitat"

Novetats: butlletes en braile i col•legis electrònics

A les nou en punt del matí han obert pràcticament tots els 2.721 col•legis electorals habilitats perquè els ciutadans de Catalunya puguin exercir el seu dret a vot i així escollir la composició del nou Parlament de Catalunya. L'obertura dels col•legis, amb més de vuit-centes meses, ha tingut lloc amb "tota normalitat", segons ha informat el conseller de Governació, Jordi Ausàs, des del Paralment de Catalunya.

A les 9 del matí ja s'havien constituït el 90% de les meses i una hora més tard el 99%. És a dir, a nivell de Catalunya, de les 8.032 meses establertes, se n'han constituït 7.966.

Ausàs ha destacat que les meses gestionades electrònicament han estat les més ràpides en constituir-se, excepte a la ciutat de Lleida, on algunes de les meses que s'havien de gestionar de forma electrònica –novetat d'aquest dispositiu- s'ha hagut de fer de forma tradicional perquè "algunes targetes del cens que administra l'Institut Nacional d'Estadística eren errònies", segons ha explicat el conseller.

De complicacions en l'obertura de col•legis electorals notificades per part dels Mossos d'Esquadra només n'hi hagut tres arreu de Catalunya: a un col•legi del districte d'Horta Guinardó de Barcelona s'ha trobat silicona als panys d'entrada, un col•legi de Badalona han tingut problemes amb el subministrament elèctric i a un col•legi del districte de Nou Barris de Barcelona mancava la documentació electoral que ràpidament ha estat localitzada.

Novetats d'aquesta jornada electoral


Una de les novetats de les eleccions d'aquest 28 de novembre és que més de 200 cecs podran votar en paperetes escrites en braille. Un equip d'experts de la Comissió de Braille espanyola va verificar fa unes setmanes totes les paperetes i va comprovar que eren equivalents a les impreses amb tinta. Cada votant registrat tindrà disponible a la seva mesa electoral les paperetes de totes les candidatures, cosa que els permetrà votar en secret.

Municipis de gestió electrònica


També com a novetat set municipis aplicaran avui un sistema de gestió electrònica, és a dir, des de les meses podran consultar el cens electoral i la generació de les actes de constitució i l'escrutini es podran fer en format electrònic. Aquest sistema s'aplica a El Prat de Llobregat, Vic, La Bisbal d'Empordà, La Seu d'Urgell, Tortosa, Lleida i Montblanc.

 
 

Comentaris