L’Estat obliga a tancar un restaurant de Siurana per sobirania fiscal

Un dels propietaris denuncia que sempre van demanar a l’Agència Tributària que els informessin si estaven cometent alguna irregularitat

L’Agència Estatal de l’Administració Tributària ha fet tancar un restaurant de Siurana -batejat amb el mateix nom que el municipi- per haver practicat sobirania fiscal. L’any 2012 van decidir deixar de pagar a Hisenda i fer-ho directament a l’Agència Tributària Catalana, però en veure que aquesta enviava directament els diners a Madrid, van deixar de fer-ho. Van optar per ingressar a llocs com hospitals i escoles la quantitat de diners que els pertocaria enviar a Hisenda, presentant sempre -assegura el propietari a El Món- les factures a l’Agència Tributària.

Un dels amos del restaurant, l’Andreu Bartolomé, denuncia en aquest diari que sempre van demanar a l’Agència Tributària que els avisessin si cometien algun tipus d’irregularitat o incorrecció, i lamenta que mai no van rebre cap informació per part d’ells. Ara, la retirada del NIF de l’empresa i el bloqueig dels seus comptes ha vingut des de Madrid. No saben fins quan es podrà allargar aquest tancament del restaurant.

 

Preguntat per si han rebut algun tipus d’ajuda des que s’ha sabut que l’Estat espanyol els obliga a tancar el restaurant, la resposta de Bartolomé és afirmativa, però reconeix que mai no sap com dir a la gent que els ajudi. “Tenim ganes de seguir treballant”, apunta. No obstant, es mostra optimista i assegura que els dos amos del restaurant “no ens morirem de gana”. Es refereix a ell i a la seva parella, la Maria Casademunt. Tots dos són ramaders, un negoci que els suposa una altra font d’ingressos. “Nosaltres no deixem de tenir l’esperança que ens tornaran el NIF perquè la situació és absolutament kafkiana”, afirma.

“Aquest càstig va amb la línia dels que ja han practicat contra persones que s’han mostrat fermes”, afirma Bartolomé, en referència a la repressió de l’Estat espanyol exercida contra els catalans. Així i tot, també té paraules de rebuig contra els polítics catalans per no haver dut a terme la independència després del mandat democràtic de l’1 d’octubre ni tampoc haver aplicat en el seu moment l’Estatut votat pels catalans l’any 2006. “L’actitud antidemocràtica arriba des del govern espanyol, però per part dels nostres hi ha hagut una manca de transparència de cara a la ciutadania”, lamenta.

 

Comentaris