Nova Història desmenteix que rebi subvencions milionàries del Govern

El patronat de l'entitat invalida les crítiques del PSC i ERC i aprofita per defensar el seu mètode d'investigació

Nou capítol en la polèmica aixecada al voltant del controvertit Institut Nova Història. El Patronat de la institució s’ha vist obligat a emetre un comunicat per aclarir que no reben ni un euro de subvenció pública, tal i com algunes informacions donaven a entendre en el sentit que el Govern hauria ruixat amb una pluja de milions aquesta entitat. Segons sembla, perquè així ho admeten com ho va avançar ahir l’investigador Jordi Bilbeny en declaracions a 'El Món', ningú trobarà aquests subvencions, perquè no existeixen.

El diputat del PSC Ferran Pedret va iniciar la polèmica en anunciar que havia presentat una bateria de preguntes al Govern per aclarir si una entitat dedicada a la “pseudohistòria” rebia finançament públic. A partir d’aquí es va aixecar la veda amb un debat intens a les xarxes socials entre partidaris i detractors de l’institut. Entre els crítics, persones de l’entorn d’ERC, fins que el mateix diputat al Congrés Gabriel Rufián va decidir posar-hi cullerada. La xarxa va reaccionar retraient a ERC que critiqués un institut al qual havia guardonat des de les institucions.

L’institut, que admet que es fiança a partir de donacions privades —com les que ha fet pública en un fil a Twitter el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell—, ha volgut també defensar-se dels atacs a la seva tasca d’investigació i de les crítiques rebudes des del PSC i ERC. El patronat de l’entitat ha reivindicat com a vàlid el seu plantejament de treball orientat a “esbrinar tot allò que ens han tergiversat” i advoca per “dubtar de les versions oficials” de la història.

Jordi Bilbeny lidera l'INH (Captura vídeo VIMEO)

Jordi Bilbeny, investigador principal de l'INH, blanc de totes les crítiques (Captura de viídeo/VIMEO)

De fet, l’institut especifica que la seva línia de treball “situa en una posició rellevant la variable de la censura i la manipulació dels fets i el seu abocament en les fonts documentals per construir un relat històric a favor del poder establert en cada època”. L’institut té com a finalitat l’estudi i revisió d’elements històrics relacionats amb els regnes que componien la confederació Catalano-aragonesa entre els segles X i XVII.

En el text, l’institut afirma que és del seu interès “la història de Catalunya i la seva influència dins d’Europa i la civilització occidental”. Els seus detractors veuen en aquesta fixació una voluntat de trobar vincles catalans en qualsevol figura universal a partir de mètodes d’estudi poc rigorosos. Aquest aspecte és el que en moltes ocasions es fa servir per ridiculitzar la tasca de l 'institut.

 

Superar visions "simplistes"

Però el patronat de la institució, malgrat tot, defensa el mètode emprat. Assegura que parteix d’una “perspectiva multidisciplinària, on els conceptes, els marcs teòrics, i les metodologies nascudes de diverses disciplines es fonen en uns procediments d'investigació i interpretació que volen superar les visions simplistes i només descriptives de la història”.

El comunicat afirma que “es poden compartir o no” les teories dels seus investigadors, “però els fets són els fets”. I afegeix: “I per més insults i menyspreus i campanyes en contra, no deixarem de mostrar les investigacions que duem a terme”. En aquest sentit lamenta les “desqualificacions personals” rebudes en el marc del debat original.

Finalment, l’institut insisteix que és una entitat privada sense ànim de lucre que sobreviu a partir de donatius de persones i entitats privades i l’aportació d’esforços de persones voluntàries. La institució convida a qualsevol persona o entitat a tenir una trobada amb el patronat i els investigadors per informar sobre la seva tasca.

Més informació
 

Comentaris (11)
Miquel Fa 6 mesos
Deixeu-los fer. I discrepeu-ne amb arguments científics i documents.
Au Fa 6 mesos
L'INH es nefast, una de les fonts principals dels espanyols per ridiculitzar el catalanisme de qualsevol orientacio i procedencia. Que els espanyols tenguin institucions semblants no canvia res
Edgar Fa 6 mesos
Que trist final d’ERC ... els més republicans, els més catalanistes, els més d’esquerres, els més independentistes, perquè no hi ha ningú més independentistes que ells (tot això, segons els seus propis dirigents ... la veritat és un altre). Els hechos han demostrat que els dirigents d'ERC són del mateix equip de Santi Vila i Durán i Lleida. Si el futur de Catalunya depèn de Tardà i Rufián ho tenim clar.
Enricsvh Fa 6 mesos
No mes cal, veure la noticia dels "papers de Salamanca" per tocar la realitat. L'estat fa el que vol amb la historia i li molesta molt que l'INH, investigui.
Albert Fa 6 mesos
Per el de:"Un engany". Per enganys , filofranquistes, ja tenim els dels Luis E Togores,Cesar Vidal, Luis Suarez Fernadez, Ricardo de la Cierva etc entre otros. Aquests si que enganyen, i no en dieu res.
entranyable Fa 6 mesos
Rufian i Pedret, aquí us heu colat a bastament, es nota que parleu d'oïdes, només per fer mullader, abans documenteu-vos millor sobre l'Institut i sobre el contingut de les seves investigacions i després opineu sense apriorismes. Jo vaig fer la carrera d'Història i després la vaig ensenyar a l'Institut amb molts dubtes sobre la seva veracitat, però després de seguir sorprès els estudis de l'Institut que tan critiqueu aplaudeixo la seva tasca investigadora i m'he apropat d'allò més a l
Cleopatra era catalana tambien y antepasada de Marta Ferrusola Fa 6 mesos
Por ese motivo los pequeños Pujol Ferrusola andan con un mano delante y otra detrás, como explicó su señora madre en el Parlament. President, ponga los bocatas. Necesitamos menos postureo a cuenta del Open Arms y más ayuda a los catalanes que pasan hambre.
Endavant tot l’equip de INH, feu una feina que ja hauria d’haber estat fet per els historiadors Fa 6 mesos
QUE SI PAGUEM TOTS I SI QUE COBREN CADA MÉS UN SOU DE LA GENERALITAT.
colom català Fa 6 mesos
Hem crec més el relat que en fa l'Institut Nova Història, sobre la història de Catalunya, que no pas els documents falsificats que ens va deixar la Santa Inquisición Castellana.
Ramon Fa 6 mesos
Ja és per fi l'hora de començarà treure a la llum tota la merda de l'ERC o noncara?
Un engany. Fa 6 mesos
Només faltaria que rebés subvencions per publicar una història inventada plena de bajanades. Hi ha històries i hi ha interpretacions molt discutibles, però això no justifica que s'hagi de donar suport a un relat sense cap base científica, i que és la riota dels professionals.
daniel Fa 6 mesos
I vergonya aliena pels catalans.