El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nova documental aportada a la causa desfà l’acusació contra Cèsar Puig
  • CA

Allò que acusa, també excusa. Un principi que es podrà aplicar perfectament al judici contra la cúpula d’Interior en l’acusat Cèsar Puig, número dos del departament acusat de rebel·lió. Així ho apunta una nova documental aportada per la seva defensa, l’advocat Fermín Morales, que neutralitza del tot l’única prova de càrrec del ministeri fiscal contra Puig.

De fet, les proves de càrrec contra l’exsecretari d’Interior, ja eren prou minses. Concretament, quatre correus electrònics remesos per Puig a l’aleshores número dos d’Oriol Junqueras a Vicepresidència i Economia, Josep Maria Jové. Uns mails interpretats per Unitat de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a l’informe 5604 i amb data de 13 d’octubre de 2017. En aquest informe s’explica que de la recollida de correus del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) es va “descobrir la relació existent entre Jove i Puig”.

Part de l'informe de la Guàrdia Civil on s'analitzen els mails

Part de l’informe de la Guàrdia Civil on s’analitzen els mails

Una “relació” basada en l’enviament de quatre mails del 19 de setembre en què s’informava de l’actuació que la Guàrdia Civil estava realitzant aquell dia a la seu d’Unipost a Terrassa. Uns mails que són un reenviament del correu que en aquell moment gestionava el cap de torn la sala de comandament  dels Mossos. De fet, el primer correu és de les 11.42 quan fins i tot, la delegació del govern espanyol, amb Enric Millo al capdavant, havia emès una nota de premsa. en aquests mails només s’hi deia “pel teu coneixement”.

El primer mail remès a Jové que la Guàrdia civil aporta per incriminar Puig

El primer mail remès a Jové que la Guàrdia civil aporta per incriminar Puig Quico Sallés

La raó d’aquests correus va ser especificada per Puig durant la seva declaració al judici oral. Com a secretari d’Interior, i encarregat de la gesyió pressupostària, sempre havia d’anar a parar la mà a Jove, que tenia la clau dels pans de contingència. Uns fons que servien per finançar la quantitat d’hores extraordinàries que havien de fer els Mossos pel POEA, el Pla Operatiu Especial Antiterrorista, en una situació d’alerta 4 sobre nivell 5 on “es van generar més de sis milions d’euros de despesa”, va comentar Puig. Aquesta relació de necessitat va fer que tingués molt més contactes que amb els seus homònims dels altres departaments.

En aquesta relació continuada, Jove li va demanar a Puig que el seu superior, el vicepresident del Govern Oriol Junqueras, es queixava que les operacions importants de la policia catalana o incidents rellevants sempre s’assabentava per la premsa. En aquest sentit, li va demanar si es podia assabentar abans per un canal oficial. Puig li va dir que sí però amb la condició que sempre seria un cop s’iniciés l’operació policial. La defensa de Puig ha presentat els correus, als que ha tingut accés El Món, que abonen aquest argument i que eliminen la pàtina d’extraordinari que tindrien els correus aportats per la Guàrdia Civil.

Un dels mails nous sobre les incidències arran de Banc Expropiat

Un dels mails nous sobre les incidències arran de Banc Expropiat Quico Sallés

Així, l’equip de Morales ha aportat correus del mateix estil, fins i tot, amb el mateix missatge “Pel teu coneixement” amb què reenvia els comunicats rebuts per la sala de comandament dels Mossos en operacions amb tensió mediàtica. En aquest marc, destaca un correu del 25 de maig del 2016 per les protestes arran d’un desallotjament. També inclou aquesta nova documental, tot un seguit dels mateixos mails per les concentracions i manifestacions pel cas del Banc Expropiat de Gràcia que va omplir les portades dels mitjans a principis de juny. Així mateix, s’aporta un altre correu on Puig comunica a Jové una possible amenaça de terrorisme gihadista el 9 d’agost de 2016. En aquest hi incorpora una notícia i un comentari on qualifica la comunicació de “preocupant”.

Un dels mails nous aportats on Puig informava a Jové d'incidències rellevants l'agost de 2016 sobre gihadisme

Un dels mails nous aportats on Puig informava a Jové d’incidències rellevants el 9 d’agost de 2016 Quico Sallés

Aquesta documental acredita de ple la versió de Puig sobre les comunicacions del dia 19 amb Jové, l’única documental de càrrec contra el secretari d’Interior que a la resta de correus del departament aportats per la Guàrdia Civil hi figura pràcticament com un convidat de pedra a la prefectura d’Interior. Al capdavall, Puig només pagava les hores extres i l’armament.

Un dels mails del 25 de maig de 2016 aportats a la caisa entre Puig i Jové

Un dels mails del 25 de maig de 2016 aportats a la caisa entre Puig i Jové Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa