El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nous testimonis aigualeixen les acusacions de seguiment dels Mossos a CNP i Guàrdia Civil
  • CA

Una de les obsessions de l’acusació per inculpar el cos de Mossos com una policia rebel són els suposats seguiments que la policia catalana va fer a CNP i Guàrdia Civil abans i durant el Primer d’Octubre. El ministeri públic utilitza un informe de Maig de 2018, elaborat per la Brigada d’Informació del Cos Nacional de Policia i signat pel coordinador d’Informació durant aquell operatiu, el comissari Juan Manuel Quintela. Avui, molts dels agents que consten en aquell atestat han passat per l’estrada i n’han desvirtuat el seu contingut. De fet, han estat testimonis de la defensa i no de l’acusació, tot i que la fiscalia els va utilitzar per demanar les penes a la cúpula d’Interior. El fet que el fiscal Miguel Ángel Carballo no hagi formulat preguntes en diverses ocasions és una prova concloent. Una jornada molt positiva, de nou, per a les defenses que ja encaren la recta final del judici.

 

Per exemple, el sofert TIP 20211 destinat a La Verneda ha admès que va demanar una matrícula perquè el cotxe estava “mal estacionat en doble fila”. Un altre dels agents també ha assenyalat que va demanar una matrícula perquè el vehicle estava sobre la vorera.Han reblat el clau els diferents tips que van ser caps de torn a les sales de control i als centres de coordinació territorial, com els TIP 6283, 13275, el 17140 o el 15909. Tots han assegurat que no van rebre cap ordre ni comunicació per aquests seguiments.

 

De fet, aquests TIP encarregats de la coordinació de la informació sí que han admès amb naturalitat que els binomis o fins i tot, les patrulles no adscrites al servei de l’1-O informaven del pas de columnes del CNP. Tots han assegurat que és habitual que es comuniquin els moviments dels cossos d’emergències com Bombers, policies locals, Servei d’Emergències Mèdiques o policies. Únicament és el proposit d’informar de novetats o incidències que es porta a terme diàriament.

 

“S’ha de celebrar”

 

Al judici ha tornat a sortir un clàssic en les vistes del procés. Concretament, un informe de prospectiva de la Comissaria General dels Mossos de 28 de setembre que comença amb un previsor “el dia 1 d’Octubre s’ha de celebrar un referèndum”. Una expressió que les acusacions, ja massa vegades, tradueixen com un imperatiu i, per tant, demostraria connivència de Mossos amb el Govern.

S'ha de celebrar en un informe de prospectiva

S’ha de celebrar en un informe de prospectiva Quico Sallés

De fet, ja va ser polèmica a la vista del procés al Suprem amb el fabulós testimoni d’una filòloga que va deixar clar el significat de l’expressió com un “està previst”. Aquest migdia per la sala de l’Audiència Nacional ha passat l’inspector 2474 que ha recordat que és una expressió catalana per referir-se que està previst. L’inspector també ha emfatitzat que si el 9 d’agost sabien que el 6 i 7 de setembre s’aprovaria la Llei del Referèndum era perquè ho explicava la premsa.

 

Un altre comandament d’Informació, el TIP 1395, Inspector en Cap de l’Àrea d’Informació Exterior i en gihadisme, ha aclarit les seves funcions l’1-O. En aquest sentit, ha remarcat la versió que el seu cap, Miquel Justo Medrano, va explicar ahir al Tribunal. Així ha informat que estaven a l’aguait dels moviments radicals independentistes i unionistes i sobretot del Port de Barcelona. D’aquí que rebés una comunicació on se’l tranquil·litzava sobre la “sortida de furgonetes dels barcos del Piolin”. Segons ha al·legat, les xarxes i comunicats d’un sindicat portuari així com d’altres moviments amenaçaven en bloquejar les sortides de la policia.

 

“Els casc dels Iris”

 

Un altra de les declaracions surrealistes del matí han estat els tres IRIS. És a dir, els caps de sala de control regional. Tot per una comunicació de les 9 del matí on ordenava que els operatius ARRO es possessin el cas. Aquesta comunicació, per a l’acusació, ajuda a incriminar els Mossos en tant que no volien actuar de forma contundent. Cap dels tres IRIS ha reconegut aquesta ordre com a seva. “Només la pot donar un comandament d’ordre públic o un comandament regional”, ha conclòs el  TIP 15909, cap de Sala a Barcelona.

La transcripció de l'ordre d'actuació sobre l'ús dels cascos que Tubau intenta desmuntar

La transcripció de l’ordre d’actuació sobre l’ús dels cascos que Tubau intenta desmuntar Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa