El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El nou conseller d’Interior relleva Brauli Duart, mà dreta de Buch
  • CA

Sacsejada al Departament d’Interior amb l’arribada del nou conseller, Miquel Sàmper, l’home que Quim Torra ha aconseguit col·locar al segon intent al capdavant d’aquesta àrea tan delicada després de mesos de falta d’entesa amb Miquel Buch. Tot i que en principi la legislatura s’allargarà només uns mesos més, Sàmper no ha volgut mantenir Brauli Duart com a secretari general del departament i ha acceptat la seva dimissió. L’hi va presentar a finals de la setmana passada i ahir va comunicar-li que l’acceptava. No va fer cap intent de retenir-lo. Duart, per tant, va optar per posar fàcil una decisió que segurament Sàmper hauria pres, ja que era part indivisible del tàndem amb Buch.

Amb un perfil molt alt dins de la conselleria –de la qual és funcionari i coneix molt bé d’altres etapes a la Direcció General de Seguretat–, ha intervingut molt més actiu en decisions del dia a dia que altres secretaris generalsi i ha estat molt present en la vida dels Mossos d’Esquadra. 

Duart és l’arquitecte de l’actual estructura de la cúpula dels Mossos, començant per la decisió de nomenar cap del cos el comissari Eduard Sallent. De fet, la decisió la tenia presa des que va aterrar amb Buch a la conselleria, però no el van poder nomenar en un primer moment perquè l’intendent Sallent encara no era comissari. Per això hi va haver el comissari Miquel Esquius durant un any i, quan Sallent va ascendir Esquius va ser rellevat immediatament. Va ser una sorpresa per a Esquius i per a la majoria del cos, inclosos molts ats comandaments, i va generar certa tensió. Tanmateix, Sallent és alhora molt pròxim a Duart i un policia amb una trajectòria llarga, respectat pels seus companys, de manera que ha sabut fer els equilibris necessaris perquè no saltés tot pels aires.

A finals de juliol, Buch i Sallent van presentar una nova restructuració –beneïda per Duart i amb la seva coautoria– que preveu crear una direcció operativa de la policia, diferent del càrrec polític de director general de Policia, que de moment conserva Pere Ferrer i destinada a ser comandada per un uniformat. El mateix comissari en cap va admetre en la roda de premsa en què es va anunciar que ell seria aquest director operatiu.

Un mes i escaig després, el decret està d’aquesta reestructuració està encara sense aprovar –Sàmper podria decidir aturar-lo– i Buch i Duart ja no hi són. Sí que continuen Ferrer i Sallent. I res fa preveure que es vulgui tornar a canviar el cap dels Mossos, un cos que ja ha viscut massa moviments des que Josep Lluís Trapero va ser destituït per decisió del govern de Mariano Rajoy després de l’1-O. Trapero, per cert, podria resultar absolt en la sentència del seu judici, que és imminent, i continua sent major dels Mossos, una categoria professional que està per sobre de la que té Sallent com a comissari. Caldrà veure com s’encaixarien totes aquestes peces en cas d’una absolució del major.  

De moment, se sap del cert que Duart serà substituït per Elisabeth Abad, fins ara directora de l’Agència Catalana de Consum (ACC) però que anys enrere havia sigut subdirectora de l’Escola de Policia de Catalunya, el que ara és l’Institut de Seguretat Pública, el lloc on es formen tots els policies i bombers de Catalunya.

Un altre càrrec que deixa la conselleria és el seu cap de comunicació, Joan Maria Piqué, que s’incorpora a l’equip del nou conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa