El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Només el 25% dels diputats va renunciar a la targeta de taxi del Congrés
  • CA

Només el 25% dels diputats (una mitjana de 87 per any) va renunciar a la targeta personalitzada per valor de 3.000 euros a l’any que el Congrés posa a la disposició dels parlamentaris per a desplaçar-se en taxi en l’àmbit de la Comunitat de Madrid, dels quals 41 pertanyien a Units Podemos, el grup dels quals integraven 67 membres. El cost d’aquestes targetes no suposa una quantitat fixa ja que el seu ús és finalista, això és, el Congrés només abona els viatges que el parlamentari realitzi efectivament. El que està fixat és el preu màxim per diputat, 3.000 euros a l’any, la qual cosa suposa una mitjana de 250 euros al mes.

 

Si tots els que no van renunciar a la targeta haguessin esgotat el seu consum, el Congrés dels Diputats hauria pagat més de 3,15 milions d’euros de mitjana en els gairebé tres anys que ha durat aquesta XII Legislatura. No obstant això, la Cambra Baixa no detalla la despesa total en què s’ha incorregut, ni tampoc el que ha consumit en desplaçaments en taxi cada diputat que va sol·licitar la targeta. Segons les dades del Congrés des de l’inici de la Legislatura (al juliol de 2016) fins el mes d’abril passat –les Corts es van dissoldre el 5 de març–, als quals ha tingut accés Europa Press, entorn de 262 diputats de mitjana per cada any de Legislatura van sol·licitar la targeta, la qual cosa suposa un 75% de l’hemicicle.

 

Detall per partits

 

Entre ells figuren els 32 de Ciutadans -només en 2016 dos diputats ‘taronges’ no la van reclamar-, set dels nou d’ERC -eL 2018 la van sol·licitar tots-, els cinc del PNB i pràcticament tots els integrants del Grup Mixt. Dels 134 diputats del PP, la xifra va variar any a any, però només 25 parlamentaris de mitjana no la van reclamar en aquesta Legislatura, mentre que en el PSOE dels 84 diputats entorn de 17 no la van demanar. Per contra, dels 67 parlamentaris que van formar part del grup confederal d’Units Podemos, molt més de la meitat, en concret 41, van rebutjar aquesta targeta enfront dels 26 que sí que la van demandar. Això sí, es desconeix si pertanyien a Podemos i Esquerra Unida, que van sumar 50 diputats, a En Comú(12) i a En Marea (5).

 

A més del taxi, el Congrés cobreix als diputats les despeses de transport públic (avió, tren, automòbil o vaixell), així com les despeses derivades de l’aparcament en les estacions de tren i aeroports. Es tracta d’un reemborsament de despesa, és a dir, no es facilita una quantitat al parlamentari, sinó que se li abona directament el bitllet a l’empresa transportista. Si el que usen és el seu propi automòbil per al compliment de les seves funcions parlamentàries, se’ls abona 25 cèntims per quilòmetre així com, si s’escau, els imports dels peatges d’autopistes, sempre amb la deguda justificació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa