El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“No és cert que hi hagi enquestes amagades sota els calaixos”
  • CA

En el darrer baròmetre CiU avança per primer cop al PSC en intenció de vot a les eleccions generals. Com explica aquest gir malgrat el context de crisi i retallades pressupostàries?
Si CiU hagués estat governant els darrers dos anys i mig segurament seria certa aquesta afirmació que es fa sovint sobre els governs en temps de crisi. Convergència i Unió fa poc que és al Govern i per això no pot patir les conseqüències d’una situació de la qual no n’és responsable directa.

Per tant haurem d’esperar una altra onada abans de fer interpretacions?

Amb una altra onada serà més pertinent veure l’impacte que té la crisi i quina la valoració fa la gent de l’actuació del Govern en relació a la situació econòmica. S’ha de deixar córrer una mica més de temps.

Quins canvis té pensats fer al capdavant del CEO?

Relativament pocs. L’equip és bàsicament el mateix, estem en un context de restriccions pressupostàries per tant haurem de veure què és el que no podem fer per manca de recursos. Estem treballant en algun qüestionari nou i impulsar algunes coses que no s’havien fet fins ara, com ara reforçar la vessant acadèmica del CEO. A gran trets hi haurà força continuïtat.

Quin és aquest nou qüestionari que estan preparant?

Estem pensant en elaborar un estudi sobre identitat de Catalunya, sobre identitat nacional. No hi ha res concret perquè aquest pla de treball s’ha de consensuar amb el consell rector que encara s’ha de constituir.

Al Twitter hi ha una campanya demanant que el CEO pregunti directament sobre la independència. Això serà possible?

Sí segur. Abans que la campanya agafés un punt més àlgid ja estava decidit que es faria. La pregunta ja la tenim més o menys pensada, l’hem d’acabar de redactar i n’hem de parlar amb el consell rector per veure com ho enfoquem. Serà una pregunta clara que serveixi perquè la gent es faci una composició més acurada d’aquests temes.

Quina és la importància d’una entitat com la que dirigeix. El CEO diu el que pensa la gent o la ciutadania acaba pensant el que veu als sondejos?

Jo m’ho prenc des del punt de vista invers. Nosaltres el que recollim és el que està pensant la gent i després sempre tenim una realimentació, una repercussió que n’és una derivada. Si la gent es deixa influir per les enquestes això ja no és competència nostra ni la nostra intenció. La nostra voluntat és recollir els parers i les sensibilitats que hi ha a Catalunya d’una manera acurada, transparent i científica. Després en fem públics els resultats perquè els que hagin de prendre decisions sàpiguen què pensa l’opinió pública de Catalunya.

Ha parlat de fer públics els treballs del CEO. Per tant no es tornaran a amagar com havia passat amb anterioritat amb l’estudi “Valors i actituds sobre justícia distributiva: prestacions socials i fiscalitat”?

Es va publicar que això havia passat però no és cert. El grup d’investigació del departament de Sociologia de la UAB tenia els resultats de l’enquesta en exclusiva durant vuit mesos. Un cop va cloure aquest període l’estudi es va fer públic. El periodista que va detectar l’espai de temps entre la publicació de l’estudi i la seva data de finalització no va contactar amb el CEO per saber-ne el motiu. No hi ha enquestes amagades sota els calaixos, el que fem és públic hi ha un pla oficial controlat per consell rector, que representa tots els grups parlamentaris.

EL CEO és una eina al servei del Govern?

El CEO és un organisme del Govern i està finançat amb fons públics. Les enquestes que fem, n’hi ha que són molt pròpies del Govern, com les que pugui demanar un departament per una nova política que ha fet. Aquesta enquesta la farà el departament en qüestió però nosaltres en fem un control. D’altra banda queden a disposició d’aquelles persones que tinguin interès en consultar-les. Per tant fem un servei públic en el sentit més noble del terme.

Què suposa que el CEO passi a dependre del departament de Presidència enlloc d’Economia?
Els canvis de funcionament són mínims. Hi ha un petits canvis de tràmits administratius i protocol·laris. El fet de passar dependre de Presidència suposa un augment de rang que ajuda a donar més importància al sentit que té la nostra tasca.

Per ressaltar aquesta autonomia no seria bo que un canvi de Govern no suposés un canvi de direcció de l’entitat?

El director del CEO té autonomia però no independència del Govern. És responsable de fer unes enquestes i darrere hi ha d’haver una cobertura política perquè no l’ha escollit directament el poble de Catalunya. És un representant triat pel Govern i si faig algun error assumeixo la meva responsabilitat amb un Govern al darrere que em nomena i em substitueix. Per tant hi ha d’haver un vincle de confiança amb aquest executiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa