El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nieto veu “lògic” que el CNI contactés amb l’imam de Ripoll i culpa els Mossos de la radicalització
  • CA

Compareixença del secretari d’Estat de Seguretat durant els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, José Antonio Nieto,  a la comissió d’Investigació del Parlament represa aquesta tarda. Nieto no se n’ha estat de respondre sobre la controvertida vida de l’imam de Ripoll i els seus contactes amb el Centre Nacional d’Intel·ligència. Fins i tot, ha culpat als Mossos de no haver estat al cas de la radicalització d’Es Satty.

 

Nieto ha començat defensant el Nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista. En aquest sentit, ha retret als que asseguraven que aquell nivell era una “excusa” per “mantenir pressió policial en determinats territoris”. “Es va veure que no era així dissortadament”, ha afegit. De fet, ha reconegut que van establir un dispositiu de seguretat especial per una amenaça creïble a l?estació de Sants. “No sabem si no es va produir perquè la informació no era bona o bé perquè ho va evitar el dispositiu”, ha asseverat.

 

 

L’exsecretari general de Seguretat ha considerat “lògic” que el CNI contactés amb l’iman de Ripoll el 2004 quan va ser condemnat per tràfic de drogues. “Tal i com s’estableixen els protocols, les persones que poden tenir coneixement d’activitat terrorista que es financii amb el crim organitzat, com el tràfic de drogues, precisament per això es va crear el CITCO, el Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado”. “És lògic que es busqui informació, si traficava en drogues i tenia coneixement sobre alguna estructura terrorista”, ha emfatitzat.

 

Ara bé, tot i lloar la tasca dels Mossos i en relació amb Es Satti, Nieto ha culpat als Mossos de no estar al cas de la seva radicalització. “Són els Mossos com a policia integral els que havien de detectar la radicalització de l’imam”, ha conclòs. També ha expressat que la policia catalana no els va deixar entrar a Alcanar, on van explotar les bombones, “ni van demanar cap col·laboració”. En aquesta de línia de retrets soterrats, Nieto ha asseverat que hauria estat millor que els terroristes sobrevisquessin.

 

En la segona ronda de preguntes, però, Nieto, ha mostrat el seu empipament per les tesis exposades per alguns dels grups que apuntaven a què l’Estat tenia coneixement d’un atemptat de manera imminent. “És delirant”, ha acusat Nieto als grups. 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa