Hi va haver un temps que les esquerres esgotades pels cicles de la socialdemocràcia i per les tendències liberals anglosaxones van decidir reinventar-se. A Itàlia, els genis del disseny i de la creació de la semàntica política, es van treure del barret l’Olivera. Una mena d’híbrid entre partit polític i moviment de les esquerres per tal de recuperar espai electoral i quotes de poder assolides per la dreta. La idea va arribar a Catalunya. Els maragallistes s’ho van mirar amb bons ulls i amb els tripartits es va arribar a esbossar una formació semblant. El temps va passar i les confluències de les esquerres van reiventar aquest projecte. El procés polític a Catalunya, l’arrambada del PSC a la dreta extrema de Ciutadans i PP sobretot per la qüestió nacional i l’implosió dels Comuns ha despertat de nou aquesta possibilitat.

 

Després dos mesos de preparació, aquesta tarda s’ha presentat la la “Convenció Republicana del Sobiranisme Progressista”. Una jornada prevista pel 14 de desembre que proposa segons la convocatòria refer “l’esperit unitari” dels “grans acords de la societat catalana” que “ajudi a construir algunes de les fites que han de referenciar la lluita dels propers anys per una Catalunya justa, neta, feminista i lliure”.  De fet, és un gran congrés per “fer una reflexió estratègica” del “sobiranisme republicà rupturista”. Una mena de gran plataforma de pensament de les organitzacions d’esquerra del país que han fet el pas cap el sobiranisme. Una Olivera sobiranista que integra diverses visions del progressisme independentista.

 

De la Crida Nacional a Poble Lliure, de la Joventut Comunista de Catalunya a EUiA, MES, de Pirates a Som Alternativa, a Acció per la República o Jovent Republicà són algunes de les formacions que han confirmat la seva assistència. Un combinat curiós que, segons Joan Josep Nuet de Sobiranistes, diputat per ERC al Congrés i un dels impulsors de la Convenció, ha de servir per “construir estratègies polítiques, per tenir un relat compartit, per treballar plegats i tenir idees conjuntes”.

 

Els promotors de la iniciativa remarquen que aquesta Convenció “no té res a veure amb una dinàmica electoral”. Ans al contrari, es faran sis debats temàtics que tindran unes conclusions que poden esdevenir “línies d’acció comunes a seguir per implementar el procés d’autodeterminació”. “Correspondrà als partits decidir com i de quina manera portar-ho a terme”, ha assenyalat Xavier Oca, un dels impulsors.

 

Segons la convocatòria “cal una majoria a Catalunya al costat d’un model social avançat, lliure de corrupció, democràticament participatiu, municipalista, ecologista i feminista que ompli de contingut el model republicà que defensem i el faci il·lusionant i desitjable per a una ampla majoria de la societat catalana”. “”Cal una proposta estratègica de com encarar una nova etapa de la lluita per l’autodeterminació”, insisteix la convocatòria. Una necessitat que equiparen a una resposta unitària a la sentència.

 

A la presentació hi ha assistit un dels líders de la Crida, Toni del Moral, i la diputada de JxCAT, Aurora Madaula; David Companyon, exdiputat d’EUiA; Marta Vilalta, portaveu d’ERC, i el diputat de la CUP, Carles Riera, que es trobava a primera fila del públic. El grup impulsor està negociant amb sindicats i més partits ampliar els assistents a la convenció. Potser és l’embrió de l’Olivera, però això sí, sobiranista i d’esquerres, evidentment. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa