El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Neix el nou partit de l’entorn de Duran amb l’objectiu de recollir “la millor tradició del catalanisme”
  • CA

 

El nou partit de l’entorn de l’exlíder d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida s’ha presentat aquest dilluns sota el nom ‘Units per avançar’ i amb l’objectiu de recollir “el millor del catalanisme polític, del centre polític, de l’esperit federalista europeu i del pensament polític humanista socialcristià”. La declaració fundacional de la nova formació aposta perquè el reconeixement de Catalunya com a nació estigui reconegut a la Constitució atorgant “plenes competències” en llengua, cultura i educació. El nou partit defensa que els problemes s’han de solucionar en el marc de l’Estat i aposta per una “implicació desacomplexada en la política espanyola”. El professor d’ESADE Carles Losada és el portaveu dels 27 signants de la declaració, entre els quals destaquen l’exdirector de Catalunya Ràdio i de Grup 62, Fèlix Riera, l’exeurodiputat Salvadó Sedó i l’exdiputada al Congrés i exresponsable de comunicació en l’última etapa d’UDC, Montse Surroca.

Units per avançar es defineix com un partit que reclama a l’Estat respecte i reconeixement per a la realitat de Catalunya, que considera com a nació amb arrels històriques, culturals i lingüístiques. Un reconeixement que, segons defensa la declaració fundacional, ha d’estar garantit constitucionalment en un marc de “competències plenes en allò que configura la personalitat nacional: llengua, cultura i educació”.

 

“Recollint la millor tradició del catalanisme polític, apostem per una implicació desacomplexada en la política espanyola, alhora que assumim la unitat d’Europa com a marc polític i institucional supraestatal irrenunciable“, assegura la declaració.

Davant el context polític actual, el nou partit aposta pel diàleg i consens tant dins de Catalunya com amb la resta de la societat espanyola. I estableix que treballarà perquè “qualsevol decisió que afecti Catalunya sigui factible, acordada i emparada en la legalitat, de manera que no comporti perjudicis per a les persones ni per a la nostra societat”. El partit reclama un sistema de finançament “el més just i eficaç possible” i es defineix com un “espai inclusiu amb una visió humanista, catalanista i europeista”.

 

Entre els 27 signants de la declaració fundacional destaca l’exdirector de Catalunya Ràdio i de l’editorial Grup 62, Fèlix Riera, l’exeurodiputat al Parlament Europeu, Salvado Sedó, l’exdiputada i responsable de comunicació en la darrera etapa d’UDC, Montse Surroca, l’exdiputada al Parlament i al Congrés, Conxita Tarruella, el professor universitari Carles Torrecilla i l’exsecretari general de la USOC Josep Barceló. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa