El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nebrera: "L’Estat hauria de convocar un referèndum per l’autodeterminació, però té por"
  • CA

Una taula de debat celebrada a la facultat de Comunicació Blanquerna de Barcelona amb la periodista i escriptora Patricia Gabancho, el responsable de campanyes de Barcelona Decideix, Xavier Martínez, i l’ex diputada del PPC, Montserrat Nebrera, ha donat peu a que la que fos candidata a presidir el partit dels populars catalans hagi acabat dient que l’Estat hauria de convocar un referèndum per introduir el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

“Jo ho faria, com Margaret Tatcher”, ha sentenciat l’ex diputada, que ha explicat que el Govern de la Generalitat no pot convocar cap referèndum d’aquestes característiques perquè no té competències per fer-ho, però l’Estat “té tota la legitimitat per fer tots els referèndums que li roti sobre els temes que li roti”.

Segons Nebrera, l’Estat espanyol podria “fer preguntes de tal manera que es pregunti si la població vol canviar la Constitució i introduir el dret a l’autodeterminació a Espanya o Catalunya”. “Es pot? Sí, perquè hi hauria una revisió total a la Constitució”, afirma contundent.

Amb tot, Nebrera està convençuda que el govern espanyol no impulsarà una consulta d’aquestes característiques, i a més té molt clar perquè no ho farà. “No ho pregunta perquè té por”, sentencia, mentre adverteix a l’executiu de l’Estat que “si tens por no pots governar, dedicat a pintar, però no et dediquis a governar”.

L’acte també ha servit a l’ex popular per deixar clar que, contràriament al que s’ha vingut especulant, no s’ha fet independentista després d’haver abandonat el PPC i intentar fundar el seu propi partit. “Dono suport a la consulta, però si votés, votaria no”, ha volgut aclarir, tot afegint que fins ara no ha desmentit el rumor perquè s’hi troba còmoda debatent sobre la independència i perquè creu que les consultes populars han de rebre el seu suport.

“Veig que hi ha molts dels que voten ‘no’ que ho fan amb un ‘no’ recalcitrant, i el meu no seria així, per això jo no he votat”, ha explicat intentant argumentar la seva postura favorable al moviment de Barcelona Decideix, contrària a la independència de Catalunya i la seva decisió de no participar de la consulta que defensa. A més, Nebrera ha explicat que per haver votat, aquestes consultes hauries d’haver aconseguit ser “transversals” i atraure tant als que volen la independència com als que no la desitgen. “I això no ha passat”, ha argumentat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa