El nacionalisme espanyol no es cura viatjant

Poques diferències pel que fa el rebuig del referèndum entre els espanyols que mai han visitat catalunya i els que sí

Hi ha un vell adagi dels nacionalistes espanyols que assegura que els nacionalismes -els altres- es curen viatjant. Però la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió feta a tota a Espanya reflecteix una realitat ben diferent. Com a mínim, pel que fa a una possible solució política per a la relació entre Catalunya i Espanya entre els espanyols que asseguren haver visitat o no terres catalanes. Ho constaten les dades de la macroenquesta del CEO a tot Espanya amb el títol "Percepció sobre el debat territorial a Espanya.2019”. Un estudi sobre 3.600 ciutadans espanyols de tot l'Estat que es va presentar el passat 21 de novembre al Palau.

 

 

Un creuament de dades sobre 3.041 enquestats -és a dir, tots els individus de la mostra exclosos els catalans- assenyala que la idea de celebrar un referèndum no agrada ni als que mai han estat a Catalunya ni als que la visiten amb freqüència. Les diferències són  poques més si es té present que l’opció contrària al referèndum s’emporta la palma amb com a mínim la meitat dels enquestats.

 

Concretament, davant la pregunta si “s’hauria de celebrar un referèdum a Catalunya perquè els catalans i les catalanes decidissin quina relació volen que hi hagi entre Catalunya i l’Estat espanyol”, les respostes són concloents. Entre els ciutadans que asseguren no haver viatjat a cap altra comunitat autònoma, un 51,2% respon que està “més aviat en desacord” (10,8%) o “molt en desacord” (40,4%) per l’11,1% que assegura està molt d’acord i un 14,1% més aviat en desacord. Un 51% es defineix en “ni acord ni en desacord”. Quan la pregunta la contesten els ciutadans que “mai” han visitat Catalunya, els paràmetres són semblants. Un total del 63,4% asseguren estar més aviat en desacord (12,8%) i molt en desacord (50,6%). En canvi, un 24,3% es mostraria molt d’acord (9,7%) i més aviat d’acord (14,1%). Un 6,7% dels que no han trepitjat mai Catalunya no es pronuncien ni d’acord ni en desacord.

 

Uns percentatges que semblarien lògics per un desconeixement de Catalunya. Però les xifres no apunten, ans al contrari, que el haver visitat Catalunya encara que sigui amb regularitat no canvia gaire, per no dir gens, les coses. Entre els que afirmen que han visitat un cop Catalunya, el 57,7% està més aviat en desacord en el referèndum (14,8%) o molt en desacord (42,9%). En canvi, només un 29,6% empatitzaria amb la consulta. En detall, un 13,8% hi estarien molt d’acord i un 15,8% un més aviat d’acord. Un 7% assevera que “no està d’acord ni en desacord”. Si la tria és entre els que han visitat Catalunya entre dos i cinc cops continua la mateixa línia. Un 54,5% hi estarien en contra -un 10,8% més aviat en desacord i un 43,7% molt en desacord-; en aquest cas, els simpatitzants s’enfilarien algun punt, un 35,4% -un 19,7% molt d’acord i 15,7% més aviat d’acord. Els que no es mullen se situen en el 7,1%.

 

 

Si la mostra se centra entre els que han estat a Catalunya entre 6 i 10 cops, els contraris es mantenen però baixen els indecisos o equidistants que alimenten els favorables. Així, el 56,7% en seria contrari amb un 7,4% que estaria més aviat d’acord amb el referèndum i un 49,3% molt en desacord. Els favorables augmentarien fins el 39,7% -un 22,1% molt d’acord en el referèndum i un 17,6% més aviat d’acord. Els que s’inscriuen entre “ni acord ni en desacord” baixen fins el 2,9%. Si l’estudi se centra en els que han visitat Catalunya “més de 10 cops”, els refractaris a un referèndum arriben també a la meitat. Un 49,8% s’hi posa d’esquena, amb un 8,1% més aviat en desacord i un 41,7% molt en desacord. El percentatge de favorables puja fins el 39,8%, amb un 29,4% molt d’acord en el referèndum i un 10,4% més aviat d’acord. Els ‘equidistants’ baixen fins el 4,3%.

 

En tot cas, hagin visitat o no Catalunya la idea del referèndum no convenç a més de la meitat dels enquestats. Ni de bon tros. Només s’amplien els favorables abaixant el nombre d’indecisos. Això és que l’espanyol que té la convicció que “Espanya no es vota”, majoritàriament la manté, visiti Catalunya o no. La fraternitat que alguns defensen queda tocada amb aquesta demoscòpia.

 

 

Comentaris (5)
Josep Fa 1 mes
No fa falta q vinguin!!! No els necessitem !!!! Q vaiguin a Murcia al mar menor a treure peixos morts
Pau Fa 1 mes
Quan, segurament, és el que més s'hauria de curar, perquè s'ha de ser molt burro per a anar a altres països o conèixer gent que ve d'allà (bé, els espanyols, aquí ho tenen fumut: només coneixen, i malament, el seu idioma i l'"unga-unga") i no adonar-se que Espanya és una merda subdesenvolupada.
Només veu nacionalisme en els altres el que és nacionalista de lo seu Fa 1 mes
El reusenc Bartrina: Oyendo hablar un hombre, fácil es / acertar donde vio la luz del sol / Si alaba Inglaterra, será inglés (N. basat en l'amor a la seva terra?) / Si os habla mal de Prusia, es un francés (N. basat en l'odi a l'enemic?) / y si habla mal de España.. es español (N. espanyol basat en l'auto-crítica?).
Josep el rebel Fa 1 mes
El nacionalisme espanyol és difícil de "curar", ja que és el resultat dels més de 300 anys que porta Espanya adoctrinant espanyolisme.
Ramon Fa 1 mes
El nacionalisme no pot "curar-se" perquè no és cap malaltia sinó la condició natural de l'home en el món. Tothom és nacionalista. Qui nega ser nacionalista o bé menteix o bé li passa com a Monsieur Jourdain amb la prosa.
ganxó Fa 1 mes
Doncs sí company, monsieur Jourdain té raó. Pero... per aixó no cal preguntar als "españols"si no al tocats que som els catalans. I fent punxa al llàpit a tot aquell que s'aprecii de ser-ho. I no cal donar-li més voltes, Es fa un referéndum explicant de pe a pa el que comportaria per a nosaltres i s'ha de ser molt ceballut per donar l'esquena a tot allò que sigui bo per tu i pels teus. Als de l'altre costat, s'entén, se'ls hi acabaría la moma