El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Munté defensa davant empresaris que el referèndum “és compatible amb els marcs legals vigents”
  • CA

 

 

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha reiterat davant dels participants en la 28a Trobada Empresarial al Pirineu que el compromís del Govern de convocar el referèndum és “ferm” per “poder decidir col·lectivament el futur” del país. Així mateix, ha assegurat que “és compatible amb els marcs legals vigents” i, a mes, “la ciutadania ho avala”, ha remarcat. Munté ha donat algunes raons als empresaris per votar ‘Sí’ al referèndum, d’entre les quals ha destacat que la independència aportarà una major competitivitat empresarial “per poder competir amb la resta d’estats en igualtat de condicions, sense càrregues fiscals ni incompliments en infraestructures”. D’altra banda, ha defensat que “és la millor manera d’encarar el futur disposant de més eines” i també ha demanat als empresaris que es prenguin el referèndum “com un repte democràtic i ciutadà per aconseguir un país millor”.

Neus Munté ha defensat des de la Seu d’Urgell el compromís del Govern de tirar endavant el referèndum “tot i els advertiments” i ha fet una crida a l’empresariat perquè “sigui capaç d’adaptar-se als nous canvis”. La consellera ha denunciat “l’immobilisme” del govern de l’Estat i ha recordat que l’actual marc competencial no permet que Catalunya pugui regular aspectes com ara el marc laboral, el preu de l’energia o decidir sobre infraestructures i, per això, ha reivindicat la necessitat que el país pugui disposar de les eines necessàries per facilitar la seva competitivitat. 
 

En el marc de la inauguració de la 28 a Trobada Empresarial al Pirineu, Munté ha posat de relleu que Catalunya està “llastada per un govern –espanyol- que no té una estratègia d’adaptació a un marc econòmic canviant” i ha defensat que “per ser més competitius calen canvis, diàleg i el compliment de la inversió prevista”, però “perquè hi hagi diàleg cal que l’altra banda ho accepti”. La consellera de la Presidència ha afirmat que “la judicialització suposa un nou obstacle polític i econòmic” i tampoc “és una bona estratègia de l’Estat per encarar els reptes del segle XXI”. Neus Munté ha recordat, a més, que l’estat espanyol sigui “el tercer estat amb més expedients oberts per incomplir la llei europea”. 

Preguntada pels empresaris per si el Govern acceptaria a aquests alçades un pacte fiscal similar al model basc, Munté ha manifestat un “no rotund” perquè ara “la demanda de la majoria social i del Parlament és la celebració del referèndum per poder votar i dirimir aquesta qüestió”. Davant la preocupació empresarial pel suport de la CUP al Govern, la consellera de la Presidència ha deixat clar que “el Govern és de Junts pel Sí” i que compta amb aquesta aliança “per fer avançar el país cap al referèndum”. En aquest sentit, ha deixat clar que el Govern de JxSí “té clares les seves prioritats”, tot defensant l’aposta per la col·laboració público-privada. Pel que fa al suport dels anticapitalistes als pressupostos 2017, Munté ha remarcat que el Govern “no ha trobat el suport d’altres forces polítiques per tirar-los endavant”.
 

Per la seva banda, el president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes, ha posat en valor el paper exportador de Catalunya i de les comarques de Lleida i, en aquest sentit, l’aposta per la internacionalització dels darrers anys per fer front a la crisi econòmica. Així mateix, ha destacat que el nombre empreses que adopten estratègies de sostenibilitat empresarial també ha anat en augment. Voltes ha defensat la necessitat de seguir amb aquestes estratègies, entre altres, davant el reptes que suposen un marc econòmic canviant influït pel context geopolític.
 

L’alcalde de la Seu d’Urgell i diputat al Parlament, Albert Batalla, ha recordat que el d’enguany és el desè any consecutiu que la capital alturgellenca acull la Trobada Empresarial i ha expressat la voluntat perquè en segueixi sent la seu molts anys més. Batalla ha remarcat que el Pirineu està canviant amb la “vocació de ser un territori central del país”, tot i recordar que acull un 1% de la població en un territori que representa el 20% del país. Per això, ha parlat del reptes que necessita el Pirineu per consolidar la gent al territori generant noves oportunitats laborals. En aquest sentit, ha fet una crida als empresaris presents a apostar-hi. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa