El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos van informar des del 2016 a Zaragoza de les perquisicions sobre el procés
  • CA

La Comissaria General d’Informació va informar puntualment de les seves perquisicions sobre el procés al fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza. Així ho ha explicat aquesta tarda, el comissari en cap de la Comissaria General d’Informació durant el 2017, Manuel Castellví, en la seva declaració d’aquesta tarda al judici contra la cúpula d’Interior.

 

Concretament, a preguntes de la lletrada del Major Josep Lluís Trapero, Olga Tubau, el comissari ha recordat la instrucció del Fiscal Zaragoza del 5 de novembre de 2015, quatre dies abans de la declaració de Sobirania del Parlament, aprovada per JxSI i la CUP just després de les eleccions del 27S. De fet, el Major en rebre la instrucció va centralitzar la direcció de la investigació i la va encomanar a la poderosa Comissaria General d’Informació.

 

En aquest sentit, Castellví ha admès Zaragoza li va enviar un correu sobre la mateixa i que després que fins i tot, es va reunir amb Zaragoza al seu despatx de l’Audiència Nacional per “aclarir dubtes” d’aquesta instrucció i la investigació que se’n derivava. Fonts consultades del seu entorn, han aclarit a El Món, que hi havia una investigació “d’un fet tangencialment delictiu relacionat amb el procés”. Des d’Informació asseguren que aquesta relació és habitual. De fet, els Mossos tenen una delegació a l’Audiència Nacional amb membres d’Informació donat que són els encarregats d’investigar gihadisme, narcotràfic o crim organitzat.

 

Algunes fonts dels Mossos, però, apunten que la investigació va ser el Projecte d’Informació Operativa ESTELA, un programa policial per controlar i seguir els moviments de l’independentisme i l’esquerra independentista que després de les eleccions de 2015 ja tenia un paper clau en la política institucional. Al capdavall, els deu diputats de la CUP eren claus per a tenir la majoria.

 

Aquesta investigació coincideix amb el testimoni al Tribunal Suprem durant el judici del procés del tinent coronel de la Guàrdia Civil, Daniel Baena, cap de la policia judicial de l’institut armat a Catalunya i autor dels atestats incriminatoris la causa contra l’1-O. Baena, en aquella declaració ja va apuntar que Zaragoza va ordenar els tres cossos policials -Guàrdia Civil, Cos Nacional de Policia i Mossos- investigar el procés per delictes de sedició i rebel·lió. Concretament, la instrucció del Fiscal cervell del judici del procés era del cinc de novembre de 2015, només 4 dies abans que la declaració de Sobirania del Parlament aprovada per JxSí i la CUP.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa