El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos eclipsen la Guàrdia Civil en la Fira de Seguretat Internacional de Madrid
  • CA

Mossos en una fira comercial. A primer cop d’ull pot semblar estrany, però té tota la lògica del món quan es tracta del SICUR, la fira que cada dos anys reuneix a Madrid, empreses, associacions, professionals, institucions i usuaris de la seguretat global. Un saló que es va inaugurar aquest dimarts i que s’allargarà fins divendres. La sorpresa de la primera jornada, però, va ser l’estand dels Mossos d’Esquadra. La guingueta comercial de la policia catalana va esdevenir un curiós pol d’atracció dels expositors internacionals. Els motius: un expositor que es vanta dels 300 anys d’història del cos i l’atenció mediàtica que ha generat el cos després dels atemptats del 17A i del procés polític de Catalunya.

 

De fet, bona part de l’estant és una acurada exposició sobre el tricentenari del cos celebrat l’any passat, la primera policia civil d’Europa. Amb detalls i picades d’ullet als visitants més iniciats en la matèria, és obra i gràcia dels picapedrers del servei històric dels Mossos, el sots inspector Fèlix González i els caporals David Hidalgo i Jesús Moreno. Fins i tot, van portar l’equip de recreació històrica amb totes les uniformitats que va triomfar entre els visitants i més en un saló on hi participen empreses de 31 països amb una alta tradició en aquest tipus d’espectacles històrics. Durant la primera jornada, desenes de fabricants europeus i nord-americans s’acostaven a les instal·lacions per tafanejar l’exposició.

El sotsinspector Gonzàlez enraona amb l'agent Torres després d'atendre una visita a l'estand dels Mossos

El sotsinspector Gonzàlez enraona amb l’agent Torres després d’atendre una visita a l’estand dels Mossos Quico Sallés

Precisament, l’intendent Josep Saumell i el sots inspector Gonzàlez va ser l’encarregat d’ensenyar l’estant a la directora general de la Guàrdia Civil, Maria Gámez, que va quedar sorpresa que els Mossos tinguessin gairebé el doble d’antiguitat que l’institut armat. En aquest sentit, el sotsinspector li va recordar que  el Duc d’Ahumada es va inspirar en les Esquadres de Mossos i el seu model d’informació i de desplegament territorial per crear la Guàrdia Civil. Un fet que fins fa pocs anys es podia llegir en la web oficial de l’institut armat segons detalla l’historiador Jordi Figuerola. Causalment, just davant dels Mossos hi ha la parada de la Guàrdia Civil que, finalment, no va gosar fer gaire promoció del 175è aniversari de la seva fundació.  A més de l’exposició històrica, els Mossos hi tenen des de l’exposició de drons del GOAP, vehicles i la uniformitat del Grup Especial d’Intervenció.

 

Els Mossos comparteixen pavelló amb l’Ertzaintza que ha apostat per un pavelló amb les seves darreres novetats i dos  Berrozi Berezi Taldea, el Grup d’Intervenció de la policia basca així com el seu armament. Just davant de l’Ertzaintza i dels Mossos també hi ha el pavelló del Cos Nacional de Policia, molt gran d’espai on fins i tot, hi exposen les tanquetes de desactivació d’explosius. La resta del pavelló, empreses de material protecció policial i militar, armament, munició, de videovigilància, blindatge i un dels mercats més de futur, les pistoles elèctriques on els principals fabricants hi tenen fins i tot una galeria de tir.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa