El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mossos: Més avaluació que no pas sancions
  • CA

De moment, la “més gran auditoria oberta per Interior” sobre les actuacions de les unitats antiavalots dels Mossos en les protestes per la sentència del procés compta amb 33 investigacions. Així ho va anunciar, el conseller del ram, Miquel Buch, en la seva compareixença al Parlament dimecres d’aquesta setmana. Ara bé, aquesta xifra no implica, ni de bon tros, que les 33 investigacions acabin amb sancions. De fet, la feinada d’anàlisi la dirigeix més la Divisió d’Avaluació de Serveis, -l’encarregada reglamentàriament d’efectuar la inspecció dels diferents serveis policials-, que no pas la temuda Divisió d’Afers Interns.

Segons fonts d’Interior, a hores d’ara la feinada se centra en l’anal·lisi de les imatges que des del Grup d’Obtenció i Assegurança de la Prova de la policia, de les recollides a través de xarxes i, sobretot, les aportades per entitats com Irídia de defensa de drets humans. Tot aquest gruix d’imatges les tria, analitza i classifica la mateixa Divisió s’Avaluació de Serveis. A més d’aquest estudi, aquesta unitat està portant a terme entrevistes amb comandaments policials de la Brigada Mòbil, Àrea Regional de Recursos Operatius, Seguretat Ciutadana i de la Comissaria General d’Informació per avaluar els dissenys dels dispositius, els operatius i els protocols.

Amb aquesta informació avaluada, la DAS enviarà a la Direcció General de la Policia, l’òrgan governatiu que en definitiva és el responsable de l’ordre públic, per tal de fixar els criteris, directrius i l’adopció de nous mètodes policials. “Podem analitzar i sancionar un cop de defensa mal fet, però potser cal analitzar l’entorn o com s’ha arribat al fet que un mosso hagi d’utilitzar la defensa”, comenten a El Món des d’Interior. En aquest sentit, recorden que “si una cosa ha quedat clara després tres setmanes de protestes és que algun operatiu no ha estat ben dissenyat”. “Hem de mirar com és que es podien violentar furgonetes, o com s’han quedat atrapades”, afegexien. “Potser es van utilitzar mètodes poc protocolaris perquè la cadena de comandament no va anar bé, perquè els efectius estaven mal repartits, perquè la informació no era bona o no es disposava de prou mitjans”, destaquen les mateixes fonts. 

 

La DAI i les porres

Ara bé, una altra cosa és -i asseguren que de les 33 investigacions són minoritàries- són les “actuacions que porten nom i cognom”. Així, des de la Policia apunten que aquestes, a més de passar pel sedàs de la DAS, passarà per la Divisió d’Afer Interns. “Hi ha alguna càrrega i algun desencotxament que a més d’avaluar-se, caldrà cridar a l’ordre algun efectiu”, detallen. Ara bé, aplicar el Règim disciplinari a les unitats d’ordre públic no és tan fàcil.

“El règim disciplinari no fa diferències entre branques de la policia”, alerta un dels comandaments a El Món.  “És generic a qualsevol conducta incorrecta  que pugui produir-se amb  independència de la natura del servei on es realitza”, constata. De fet, des d’Interior admeten que el Reglament Disciplinari està pensat per altra tipus de conducta més previsibles en la policia com ara corrupteles, desobediència, deixadesa de funcions, o incidències de servei. Val a dir, que per les causes greus ja hi ha el Codi Penal. En qualsevol cas, des dels sindicats recorden que es fa una aplicació extensiva de l’apartat de d) de l’article 5 que engloba les faltes per “una actuació abusiva, arbitrària, arbitrària o discriminatòria que impliqui violència física i moral”.  Generalment, però, des d’Interior, admeten que tot i que hi han hagut baixes a les Unitats d’ordre públic, sobretot des del 2012, per diversos motius de servei,  el règim de sancions passa més pel reciclatge i la formació que no pas per sancions llargues de sou i feina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa