Els Mossos agilitzen el traspàs d’informació amb CNP, Guàrdia Civil i CNI a través del CITCO

L’aplicació informàtica de col·laboració dels sistemes SCI i SICOA

La participació dels Mossos dins el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim Organitzat, el poderós CICTO, on es troben Guàrdia Civil, Cos Nacional de Policia i Centre Nacional d’Intel·ligència ja està gairebé al 100%. Així ho asseguren des d’Interior al Món després que s’hagin fet l’adaptació “Tenim encara alguna mancança perquè encara s’està afinant, però pràcticament ja funciona, el traspàs d’informació, clau per la col·laboració policial”, apunten des d’Interior. De fet, consideren que la posada en funcionament de la xarxa comuna era “quelcom necessari per a la integració operativa dels Mossos al CITCO”.

 

 

Des que a l’octubre de 2018 es va acordar entre el Ministeri i el departament d’Interior la representació fixa dels Mossos dins el CITCO, Interior ha portat a terme una modificació tècnica per compartir la informació. Concretament, el CITCO disposa de dos sistemes d’informació: SCI (Sistema de Coordinación de Investigaciones) i SICOA (Sistema de Coordinación de Operaciones Antiterroristas). Aquestes dues xarxes tenen per objectiu “detectar coincidències en les investigacions dutes a terme pels cossos i forces de seguretat de l’estat en investigació criminal o bé de contraterrorisme, especialment gihadista”.

 

Després de gairebé un any, els Mossos ja poden compartir i rebre informació entre els cossos policials i d’informació que integren el CITCO. Ha estat una tasca llarga perquè cada cos policial té el seu sistema d’informació i de registrar el contingut de les seves investigacions. Ara, llevat alguna excepció, la base de dades comença a ser més ràpida i pràcticament al moment, es pot saber si “l’entitat introduïda” està investigada a qualsevol punt de l’Estat, per quina unitat i quin possible delicte s’investiga.  En aquests moments, Interior i Mossos avancen que en poques setmanes “l’automatització absoluta d’intercanvi d’informació entre les aplicacions dels Mossos i del CITCO serà una realitat pràctica”.

 

Aquest punt era fonamental per l’entrada dels Mossos en la seguretat integral de l’Estat i una vella reclamació del Parlament i de la Generalitat de Catalunya. De fet, les sospites de manca d’informació compartida en el cas dels atemptats gihadistes del 17A va fer saltar la polèmica, fins aleshores entre Moncloa i Sant Jaume, a l’opinió publicada i pública. Un cop es van començar a restablir les relacions entre Mossos i Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat després de l’aplicació del 155, i amb l’arribada de Pedro Sánchez, es va acordar l’entrada de la policia catalana al cervell antiterrotista de l’Estat. Un gest després que s’arribés al compromís en una Junta de Seguretat amb Jordi Jané i Juan Ignacio Zoido encara com a conseller i ministre d’Interior la integració dels Mossos al CITCO. Aquell compromís va arribar a l’octubre de 2018, amb Fernando Marlaska com a ministre.

 

 

Un invent de Fernández Díaz

 

El CITCO té la patent de Jorge Fernández Díaz. Es va crear al 2014, amb el líder del PPC com a ministre d’Interior. Es va articular com una subdirecció general que penjava de la Secretaria d’Estat de Seguretat, i fusionava el Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista i el Centre d’Intel·ligència Contra el Crim Organitzat. Es constitueix com un gran cervell que lluita contra el crim organitzat, terrorisme, la ciberdelinqüència o els grans fraus. Per fer-ho coordina l’estratègia de seguretat, la informació, fa prospectives i valora amenaces.

 

 

 

Comentaris