El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mor l’exeurodiputat Francesc Gambús als 45 anys
  • CA

L’exeurodiputat català Francesc Gambús ha mort aquesta matinada a Brussel·les als 45 anys. Gambús va ser eurodiputat durant la legislatura anterior, entre el 2014 i el 2018, en representació d’Unió. Gambús havia centrat bona part de l’activitat parlamentària a la comissió de Medi Ambient i l’economia circular, i també era molt actiu en les polítiques d’agricultura. Recentment havia presentat el llibre ‘Fem-ho circular!’, en el qual apostava per “lluitar amb fermesa contra el canvi climàtic i crear més llocs de treball” amb un nou model de consum i producció. Gambús actualment treballava a la capital europea com a assessor de l’eurodiputada mallorquina Rosa Estaràs al grup popular de la cambra.

Gambús va ser Director General de Relacions Exteriors de la Generalitat entre el 2011 i el 2014, i regidor de Comerç i Consum a l’Ajuntament de Barcelona entre el 2010 i el 2011. El polític, que es va forjar a les files d’Unió, també havia treballat com a cap de gabinet de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. La seva carrera europea havia començat a finals dels 90, quan va ser assessor de l’eurodiputada d’Unió Concepció Ferrer (1998-2004). Posteriorment, va treballar amb el grup de CiU al Congrés del Diputats (2005-2007). Ferm catalanista i convençut europeista, Gambús habitualment convidava grups d’estudiants al Parlament Europeu per ensenyar-los de primera mà les institucions .

“Tenim moltes coses a celebrar, i no són menors: anys de pau, un mercat comú que funciona, que ens ha donat l’estat del benestar, un sistema Erasmus que fa que hi hagi tota una generació que avui se sent molt europea, un sistema de lliure circulació que ens permet moure’ns dins del continent amb unes facilitats que no tenien els nostres pares i que sens dubte no van tenir els nostres avis”, recordava Gambús en declaracions a l’ACN per l’aniversari del Tractat de Roma. El polític apostava per celebrar la UE “sense caure en el cofoisme, sabent que hi ha coses que no acaben de funcionar” i en reclamava una reivindicació ambiciosa, per fer-la millor.

“Catalunya sempre ha encaixat en el procés de construcció europea, sempre ha volgut ser un actor en el procés de construcció europea, estar en la primera línia en la mesura de les seves possibilitats”, destacava en el 60è aniversari del Tractat de Roma l’aleshores eurodiputat. Segons Gambús, “el procés de construcció europea és un exemple tant per a l’Estat com per Catalunya de com es construeixen espais comuns”.

Mostres de condol

Els companys al Parlament Europeu de Gambús han expressat el seu condol per la seva pèrdua. De fet, la pròpia cambra ha expressat la seva “consternació” per la mort de Gambús en una piulada en el seu perfil en català, i ha recordat la tasca del polític a Brussel·les. També el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, ha lamentat la pèrdua de Gambús. “Era un gran europeista. Que al cel sigui. No t’oblidarem”, ha afirmat Tarradellas.

La portaveu popular, Dolors Montserrat, ha expressat el condol de tot el grup parlamentari i ha dit que és “molt difícil acomiadar-se d’un amic tan aviat”. “La vitalitat i actitud positiva de Gambús serà el seu llegat per tots els que l’hem conegut i treballat amb ell”, ha afirmat. “Un cop duríssim. Una persona honesta, treballadora, i un lluitador infatigable de la construcció del somni europeu. I gran amic”, ha assegurat l’eurodiputat dels Comuns Ernest Urtasun. “Consternat per la notícia de la sobtada mort d’en Francesc Gambús, una bona persona amb qui vaig compartir la darrera legislatura”, ha afirmat Jordi Solé, d’ERC.

L’eurodiputat del PSC, Javi López, ha afirmat que la mort de Gambús és una “incomprensible i terrible notícia per a tots aquells que vam tenir l’oportunitat de compartir la seva immensa bondat”. “Un gran home, treballador, dialogant i gran europeista”, ha afirmat la cap de files dels socialistes europeus, Iratxe García. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha lloat la figura de Gambús en una piulada. El secretari general d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, s’ha mostrat “colpit” aquest dissabte per la mort sobtada de l’exeurodiputat Francesc Gambús, amb qui ha compartit “projecte polític, il·lusions i compromís durant molts anys a UDC”.

L’exeurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, amb qui Gambús va compartir llista electoral, també ha expressat el seu condol. “Descansa en pau, apreciat company. Vam compartir cinc anys al Parlament Europeu inoblidables”, ha afirmat. L’expresident Carles Pugidemont també ha lamentat la mort de Gambús i ha enviat suport a la seva família i amics. El casal català a Brussel·les també ha lamentat la mort de Gambús. “Amb el cor encongit et diem adéu, Paco. Sempre t’agrairem la feinada feta per i amb aquest casal. El nostre més sentit condol i tot el suport a la seva família”, ha piulat el casal. Diverses organitzacions europeistes catalanes també han expressat el seu condol per la pèrdua de Gambús.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa