El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Montse Sánchez (Súmate): “Els unionistes tenen por que guanyi el ‘sí’ “
  • CA

 

 

Montse Sánchez (Barcelona, 1951) és presidenta de Súmate, l’organització de castellanoparlants independentistes que vol fer arribar els avantatges d’una República catalana al nombrosíssim col·lectiu de catalans i catalanes que tenen les seves arrels fora del país. Les àrees metropolitanes són el principal camp de batalla, perquè la mobilització a les grans ciutats serà clau per al referèndum. L’associació, de la qual n’han sortit cares tan conegudes com el diputat al Congrés per ERC Gabriel Rufián o qui va ser cap de llista de la CUP, Antonio Baños, ha començat la campanya pel ‘sí’.

 

 

Amb la data i la pregunta del referèndum fixades, la gran incògnita és si l’Estat impedirà la votació, i també què passarà a partir del 2 d’octubre si guanya el ‘sí’. Súmate ja té la maquinària de campanya en marxa. Com espera que es desenvolupin aquestes dues incògnites?

Evidentment, si guanya el sí s’ha de proclamar immediatament la República catalana, digui el que digui Madrid i faci el que faci, perquè els catalans hauran dit que volen escriure una nova pàgina de la història.

 

Fins on creu que pot estar disposat l’Estat a arribar per aturar les votacions l’1 d’octubre?

Si no ho pot impedir abans del dia 1, haurà perdut. Què faran, anar a retirar les urnes per la força mentre la gent vota? Aquestes imatges s’escamparien per tot el món en un minut! Tothom va amb mòbils i qualsevol atac serà difós. I penso que tots els ciutadans hem de ser conscients d’aquest poder que tenim per denunciar qualsevol atac a l’exercici de la democràcia. Penso que l’1 d’octubre serà una dia completament normal, i hi haurà tanta o més il·lusió que el 9N, perquè ara sabem que va de debò.

 

Des de Súmate tenen cap dubte, del compromís absolut del Govern i de JxSí i la CUP que si guanya el ‘sí’ no hi haurà marxa enrere?

Confio molt en tots ells. Malgrat que la pressió és brutal, hi ha amenaces i el setge judicial és evident, els que segueixen al capdavant els veiem molt compromesos i disposats a arribar fins al final. Si guanya el ‘sí’, no hi ha marxa enrere. I el resultat depèn d’un sol vot. Un vot més és suficient.

 

L’entitat que presideix farà campanya pel ‘sí’ però també farà una crida a la participació de forma més genèrica?

Fins ara hem fet la campanya pel referèndum per anar a votar. Però ara ja som en una altra pantalla, anem a buscar el sí a construir un nou país. Ara bé, considero que nosaltres no hem de fer cap campanya perquè el ‘no’ es mobilitzi. Al final, la gent anirà a votar, n’estic convençuda, però el que no podem fer és tirar-nos pedres a la nostra teulada. Això de “vostè vagi a votar, encara que sigui ‘no'”… doncs no, el que hem de fer és intentar convèncer aquesta persona perquè canviï el seu vot i es decanti pel sí. La nostra funció és donar arguments pel sí.

 

Per intentar arrossegar els Comuns, des de l’independentisme s’han fet crides perquè vagin a votar. Creieu que acabaran donant suport al referèndum i exerciran el seu dret de vot?

Els partits que no tenen clara la seva posició ja decidiran. Perquè el que és segur és que no poden arribar a l’1 d’octubre amb aquesta indefinició. Ara bé, les seves bases decidiran lliurement, molts votaran sí, molts altres no, i altres no aniran a votar. Però en tot cas, els hem de veure com a ciutadans i no com un col·lectiu homogeni.

 

Tem un boicot obert dels partits unionistes i també dels Comuns?

No ens fa cap por una crida al boicot. I en tot cas, no crec que la facin, perquè fins i tot el PP fa campanya pel no. Les persones que realment sentin que no ens hem de separar d’Espanya, no cal que un partit els digui que no vagin a votar, perquè aniran a votar ‘no’ per por. Perquè ells també tenen por. Els unionistes tenen por que guanyi el sí, nosaltres, en canvi, no tenim por del no. Si això passa, ho acceptarem. 

Montse Sánchez | Jordi Borràs

 

L’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb una població castellanoparlant substancial, pot tenir la clau de la participació i del sí massiu l’1 d’octubre. És l’àmbit en què Súmate pot influir-hi més.

Sí, totes les àrees metropolitanes són importants, però fins i tot pobles petits hi ha sectors de castellanoparlants als quals també ens volem adreçar. Cada vot compta, i l’hem d’anar a cercar on sigui. Per això també hem fet una campanya molt segmentada, amb poca lletra però molt entenedora. Després de tant de temps, tothom està una mica cansat de tot, i hem pensat que havíem de focalitzar l’interès en temes importants com les pensions, les infraestructures, la sanitat, els serveis socials, les dones o els joves. Farem molts actes, però Súmate sempre ha fet més carrer, parlar amb la gent, donar-los informació de primera mà i respondre preguntes.

 

Si acaben fent campanya, segurament Súmate coincidirà al carrer amb els partidaris del no i dels partidaris d’impedir el referèndum…

Certament, els ciutadans rebran missatges totalment oposats. El ‘no’ està mancat de projecte, i en canvi nosaltres oferim unes perspectives de canvi per millorar i per poder gestionar-nos nosaltres mateixos. Però de vegades els sentiments et priven de poder fer una valoració objectiva, i Súmate entén molt bé que puguin sentir aquesta dualitat. Però sempre insistim que no és perdre les arrels ni trencar amb res, simplement ser l’amo i senyor de tu mateix, decidir per tu mateix.

 

Justament, l’unionisme juga la carta que la independència significa el trencament de la convivència i la pèrdua de les arrels. Perceben aquesta por al carrer?

Sí, aquesta percepció existeix, i per això ens agrada parlar amb la gent, per fer-los veure que és una por infundada, que no han de renunciar a cap sentiment. Sovint el primer que veuen és una frontera que els impedirà veure els seus familiars. I sobretot, els volem motivar per implicar-se en el nou país.

 

El públic a què s’adreça Súmate en general consumeix mitjans de comunicació de Madrid o mitjans fets a Catalunya clarament contraris al procés, on el missatge independentista no existeix. Com poden combatre vostès els monstres comunicatius que consumeixen el 80% dels catalans?

És un problema molt greu, perquè a diferència dels mitjans catalans, on també hi estan representats els unionistes, l’independentisme no té veu en els mitjans més consumits a Catalunya No pots obligar ningú a consumir uns mitjans de comunicació que no vol, de la mateixa manera que jo no veuré Tele5. Els arriba una informació completament esbiaixada, que alimenta la crispació. Però ells viuen aquí i saben que hi ha una convivència total. Nosaltres fem parades al carrer, i de vegades hem coincidit amb parades de Ciutadans i mai no hi ha hagut enfrontaments de cap tipus.

Paradeta de Súmate a la plaça d’Andalusia | Ramon Navarro

 

 

Creuen que PSC, C’s i PP acabaran fent campanya pel ‘no’, encara que insisteixin que el referèndum és il·legal?

Penso que sí. Tenen por que, efectivament, sigui vinculant.

 

I els Comuns?

M’agradaria que donessin llibertat de vot i que animessin la gent a anar a votar sense dirigir-los. Per part nostra, no farem una crida simplement a participar perquè la batalla democràtica ja l’hem fet i l’hem guanyat. Ara cal posicionar-se, i nosaltres només estem pel ‘sí’. El dret a votar no ens el traurà ningú.

 

Més d’una vegada a vostès els han assenyalat com a “xarnegos” i “traïdors” per defensar la independència tot i tenir arrels fora de Catalunya. Com ho han viscut des de Súmate?

No ens importa el més mínim. Normalment, després de xarnegos trobem la paraula “agradecidos”… Jo sóc xarnega, de pare murcià i mare catalana, he nascut aquí i sóc una xarnegueta com en Rufián! Però tot això ve de fora de Catalunya, perquè al nostre país, afortunadament, hem passat pàgina de moltes coses i l’etnicisme no hi té cabuda.

 

Ara que citava Gabriel Rufián, el seu missatge s’ha escampat arreu gràcies a les xarxes socials. Què fa Súmate per arribar a més gent a través d’aquests canals?

Volem fer vídeos desenfadats per als joves i els no tan joves fins a 45 anys, perquè en la franja d’entre 35 i 45 anys hi ha molts dubtes sobre la independència. Som actius a Twitter, Facebook, Instagram i Youtube, i també fem una crida a tenir col·laboradors per explicar arreu del territori els arguments a favor de la independència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa