Montoro diu que Catalunya rebrà el pagament del FLA de juliol

Afirma que serà així perquè no s'ha certificat que s'hagi comès cap irregularitat destinant diners públics al finançament del referèndum

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha revelat aquest dijous que Catalunya rebrà 110 milions del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) corresponents al mes de juliol perquè no s'ha certificat que hagi comès cap irregularitat destinant diners públics al finançament del referèndum. I s'ha mostrat convençut que la Generalitat complirà tant amb l'obligació de notificar setmanalment una justificació de les seves despeses com amb el requeriment de notificar el nom dels funcionaris responsables de fer-ho. "La resta són guanyes de tibar on no cal tibar", ha rebutjat el ministre en la roda de premsa posterior al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on ha explicat que aquesta setmana s'abonarà el pagament del FLA corresponent al mes de juliol.

 

 

"No tinc raó per presumir que hi hagi incompliment", ha insistit després que la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics aprovés divendres passat l'obligació de la Generalitat de justificar setmanalment les seves despeses. Segons aquest acord, el Govern català devia a més notificar abans d'aquest dimecres el nom dels funcionaris responsables d'aquesta justificació. Atès que no ho va fer, el ministre ha confirmat que se li ha enviat un nou requeriment perquè ho faci, ja que rebutja l'argument de la Generalitat que els responsables són el president i els seus consellers. "Això és una obvietat. Però no estem parlant d'això. Hi ha uns funcionaris que han de garantir l'aplicació de la legalitat i que certifiquin que ho estan fent", ha insistit Montoro, que ha defensat la "normalitat" de la decisió del govern espanyol d'exigir una justificació de les despeses i ha recordat que ja es feia des de l'any 2015, encara que no de forma setmanal ni desglossada per organismes.

El ministre ha insistit que el referèndum anunciat per l'1 d'octubre ha estat declarat il·legal per tots els organismes, inclòs el Tribunal Constitucional, i per això és obligació de l'Executiu garantir que no es destina diners públics a la seva organització. "Ningú ha de veure especial crispació ni violència en això. És obligació del govern exigir que s'està complint la legalitat", ha insistit confirmant que aquest divendres la Generalitat ha de traslladar el primer dels informes i apuntant que, en el cas que no complís amb els seus compromisos, el govern espanyol prendria "un altre tipus de mesures".

 

Comentaris