El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Montilla vol un “mur de vots” per aturar el “tsunami” de la dreta
  • CA

El PSC va celebrar ahir l’acte final de campanya posant tota la carn a la graella: míting al Palau Sant Jordi, acompanyat dels pesos pesants del PSOE i carregant contra la dreta. El president de la Generalitat i candidat a la reelecció, José Montilla, no tira la tovallola, malgrat els mals resultats que apunten les enquestes, i va assegurar que poden donar la sorpresa si diumenge els catalans acudeixen massivament a les urnes perquè, com els socialistes catalans, Catalunya “no és de dretes, ni independentista”.

Montilla va demanar el suport dels ciutadans “catalanistes, progressistes i d’esquerres” per construir un “mur infranquejable” que freni les envestides de la dreta de CiU i PP, i aturar així el “tsunami conservador que recorre tot Europa”, va subratllar parafrejant l’ideòleg del socialisme, Karl Marx, que començava el ‘Manifest comunista’ amb la frase: “Un fantasma recorre Europa: el fantasma del comunisme”.

Amb la metàfora de la tempesta i al crit de “no passaran!”, el cap de llista del PSC va alertar del perill que suposaria un executiu de CiU perquè, a parer seu, comportaria un retrocés en l’estat del benestar, en polítiques socials i en l’autogovern. Montilla també va fer balanç dels últims quatre anys de Govern i va subratllar que, durant l’última legislatura, Catalunya ha disposat del major nivell d’autogovern, ha aconseguit el millor finançament i la inversió més alta de l’Estat, a més d’ampliar els serveis públics. “El que no va fer la federació nacionalista en 23 anys, els socialistes catalans, amb la col·laboració del PSOE, ho hem acosenguit en 7 anys”, va ressaltar.

Omplen, però no desborden el recinte com fa dos anys

El Palau Sant Jordi té un significat especial en l’imaginari polític dels socialistes, on han celebrat mítings històrics. Ahir, uns 20.000 militants i simpatitzants, segons el partit, van omplir el recinte. No obstant, en algunes zones del recinte hi havia cadires buides. L’electorat socialista segueix desmotivat, l’ambient era més aviat fred i l’escena contrestava amb l’acte de les eleccions estatals de fa dos anys, quan van desbordar el poliesportiu.

En el seu discurs, el cap de llista socialista també va reptar al candidat de CiU, Artur Mas, a citar quins dirigents formarien part del seu executiu. “Diu que comptarà amb els millors, però no és capaç de dir cap nom”, va lamentar el candidat socialista el dia després d’anunciar que Antoni Castells i Ferran Mascarell seran consellers del seu govern si és reelegit president.

Montilla va estar acompanyat de dos pesos pesants del PSOE amb la presència del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i de l’expresident Felipe González, a més de la ministra de Defensa, Carme Chacón, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

Zapatero avisa que Mas no podrà millorar el finançament

La càrrega contra la dreta va ser present en totes les intervencions. Zapatero va alertar que diumenge està en joc si Catalunya segueix amb les polítiques socials o obre la porta a “desmantellar” l’Estat del benestar si CiU recupera el poder. Així mateix, el mandatari estatal va reivindicar els avenços que havia aconseguit el Principat en els últims anys i va indicar que el model de finançament acordat fa un any “mai es millorarà”. “No ho farà CiU”, va afirmar en referència a l’aposta de Mas pel concert econòmic.

No obstant, els atacs més durs cap als nacionalistes van ser de Chacón. “Demà CiU omplirà aquest Palau” Sant Jordi en l’acte final de campanya, però “els seus amics van buidar l’altre”, va retreure en referència al presumpte finançament irregular que Convergència hauria rebut del Palau de la Música quan Fèlix Millet presidia la institució.

En la seva intervenció, feta pràcticament tota en castellà, la dirigent socialista també va criticar el vídeo de la JNC en què apareix una Espanya personificada i amb antifaç que roba la cartera a un ciutadà català, simbolitzant l’espoli fiscal que pateix Catalunya. “M’he fixat en la cara del lladre i és Fèlix Millet, l’amic de CiU”, va insistir.

En canvi, González va mostrar preocupació per l’abstenció i va exigir que els ciutadans no donin l’esquena a l’autonomia i a l’autogovern, en al·lusió a una part dels votants socialistes que només acudeixen a les urnes per a les eleccions estatals. Així mateix, va demanar suport per Montilla perquè pugui “governar sense soroll” i “sense dependre de ningú”. Conscient que els resultats pinten malament, va reclamar al candidat del PSC que sigui “responsable” si torna a governar, però també si passa a l’oposicó.

Avui, el torn de la federació nacionalista

CiU celebrarà el míting final en el mateix recinte que els socialistes. Malgrat tenir les bases mobilitzatzades, la federació ha desplegat un ampli dispositiu arreu del país per assegurar-se l’èxit del tancament de campanya. L’afluència d’assistents en els dos actes servirà per calibrar amb quina força acaben els dos partits majoritaris l’últim esprint.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa