Montilla: "L'invent del 155 preventiu del PP i Cs és anticonstitucional"

L'expresident de la Generalitat diu que la solució al conflicte català ha de ser pactada i ratificada en un referèndum

 

 

 

L'expresident del Govern i actual senador del PSC, José Montilla, ha volgut deixar clar que la seva formació no està a favor d'intervenir la Generalitat amb caràcter "preventiu", com proposen els partits de dretes que concorren a les eleccions generals del 28-A. "Aquesta invenció del 155 preventiu de la que parlen el PP i Cs és clarament anticonstitucional i amb aquest plantejament no hi trobarien el suport dels socialistes".

 

 

En un acte electoral a Tremp, també ha defensat que el conflicte català requereix d'una solució política, que sigui pactada entre els catalans i amb l'Estat i que, ha afegit, "hauria de ser ratificada en un referèndum pels catalans". En aquest sentit, ha volgut deixar clar: "Els referèndums no estan prohibits, però han de tractar de solventar problemes, no obrir diferències i divisió en una societat". Durant la seva intervenció en un acte electoral del PSC a Tremp, també ha dit que la política "és diàleg, negociació i pacte" i que calen "majories qualificades" per poder canviar les lleis i que els polítics no poden estar-hi "per sobre".

 

 

Sobre la postura dels socialistes respecte a un hipotètic indult dels presos independentistes, Montilla considera que no és el moment de pronunciar-se perquè "no hi ha hagut condemnes" i ha criticat que PP i Cs vulguin "parlar del problema que en part han creat". També ha lamentat les "posicions unilaterals" adoptades pels partits sobiranistes i creu que cal trobar el "desllorigador" que permeti arribar a una solució. L'expresident del Govern ha dit que la "lluita per l'hegemonia per l'independentisme" entre Esquerra i Junts per Catalunya va impedir la tramitació dels pressupostos de l'Estat, el que ha acabat comportant un avançament electoral. En aquest sentit, ha criticat que l'executiu català "funcioni" amb els comptes prorrogats del 2017, amb els quals, ha dit, van fent "la viu viu" però no es poden abordar inversions ni nous projectes.

 

Comentaris