Montilla es retira de la vida parlamentària

El candidat socialista renuncia al seu escó per "exemplaritat" i diu que a partir d'ara treballarà per la "regeneració" del PSC

Com un acte d'"exemplaritat", el candidat del PSC i president de la Generalitat en funcions, José Montilla, principal perdedor de les eleccions d'ahir, ha anunciat aquest migdia en una roda de premsa a la seu del partit, que renuncia al seu escó al Parlament de Catalunya i, per tant, a assumir el paper de líder de l'oposició durant els properes quatre anys.

La seva retirada de la política parlamentaria és el segon anunci d'aquest estil del president de la Generalitat les darreres vint-i-quatre hores. Ahir, després de saber-se els resultats electorals, també va anunciar que en el proper congrés del partit, programat per la tardor de l'any que ve, no repetirà com a secretari general dels socialistes catalans.

"Al llarg de la vida sempre he pensat que l'exemplaritat és exigible a un càrrec públic", ha dit el líder del PSC. I per tant, convençut que només es pot fer una lectura negativa de la derrota dels resultats d'ahir, Montilla ha presentat avui a l'executiva del partit la seva renúncia a l'escó, decisió que ha estat acceptada sense oposició.

Montilla, en la seva intervenció, ha assegurat que ell sempre actua amb "convicció" i no s'amaga mai, i així ho ha fet aquesta vegada. A més, ha assegurat que no vol ser un entrebanc per la regeneració del partit i pel futur d'una "nova generació de gent amb experiència, solvència i una llarga trajectòria" que li ve al darrera.

Per tant, segons ell mateix ha explicat, a partir d'ara la seva voluntat i principal preocupació, com a mínim fins la tardor de l'any que ve, serà "renovar el PSC, però no dirigir-lo".

Nadal i Iceta, figures clau al Parlament

I la renovació ja ha començat. Un cop acceptada la renuncia, l'executiva del PSC ha decidit convertir Joaquim Nadal en nou president del grup parlamentari, fins ara càrrec que ocupava Manuela de Madre, i Miquel Iceta continuarà com a portaveu.

Per tant, queda exclosa dels papers forts del grup parlamentari Montserrat Tura, número dos a les llistes, i una de les possibles candidates a l'alcaldia de Barcelona per part del PSC, encara que segons ha dit Montilla, avui no s'han abordat les eleccions municipals.

Una executiva que no ha comptat amb la presència del conseller d'Economia, Antoni Castells, fet que el líder de la formació ha tret importància. "Jo tampoc sempre puc anar a tot arreu", ha dit.

Finalment, igual que ahir, Montilla també ha fet valoració dels resultats electorals. I ha reiterat que la crisi econòmica, la desafecció i alguns errors del propi govern han estat les causes de la pèrdua d'escons – els socialistes han passat de 37 a 28 diputats-. Ara bé, en defensa de Jaume Collboni, responsable de la campanya del PSC, el president ha estat clar: "No crec que haguem perdut per la campanya".

 
 

Comentaris