El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Monjos i Mossos blinden els Borbons
  • CA

Poblet s’ha llevat aquest matí amb aires de fortí. L’entorn del monestir estava vigilat per terra i aire en un desplegament policíac aclaparador. Un perímetre de seguretat sargit amb BRIMO, ARRO, Guàrdia Civil i l’evident servei de seguretat de la casa reial espanyola. Tot per una breu visita de Felip VI i Letícia al monestir com a etapa catalana de la “gira autonòmica” per valorar els efectes de la pandèmia. Una marxa de protesta, amb algun cop de porra i un detingut, ha mostrat l’estranyesa de la visita. Un blindatge entre la llar dels Monjos cistercencs i els uniformats de la policia catalana. Cap membre electe del Govern. La màxima autoritat autonòmica de la visita, el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent.

A primera hora del matí ja s’havien instal·lat els check points a totes les vies comarcals. El dispositiu policial també implicava guàrdies als camins i senders rurals. Només un grapat d’espanyolistes s’ha acostat a tocar de la porta principal del monestir que restava a tancat al públic fins a la tarda. De fet, els espanyolistes s’han desplaçat en veure l’arribada d’un grup de joves independentistes que ha muntat la protesta a la carretera de Prades.

Abans de l’arribada del reis espanyols a Poblet, prevista per les 12, poc més d’un miler de manifestants ha sortit en manifestació cap a Poblet. Una línia policial, contundent, de la Brigada Mòbil els esperava. Un segon cordó a dos centenars de metres acabava d’assegurar el perímetre. Els Mossos han aturat la marxa i poc a poc s’ha anat generant tensió. Finalment, els agents, després d’avisar per megafonia que no superessin la línia policial, han tret la porra i han repartit durant uns segons. En l’avalot, el secretari de l’alcalde de Montblanc ha estat arrestat per haver recollit una tablet que hauria caigut durant la disputa. Segons ha explicat, l’ha collida per tornar-la i, els Mossos creuen que la volia robar. Al migdia era a l’hospital Pius XII de Valls i després serà traslladat a comissaria.

Després de les empentes i cops, els Mossos s’han armat amb els casc i han fet visibles les llançadores de FOAM. Així mateix, han establert un doble cordó que fins i tot entrava dins les vinyes, on alguns manifestants han aprofitat per esquivar els controls policials. Malgrat aquests incidents, la manifestació ha estat tranquil·la i ha estat força estona estancada amb crits contra el Monarca com ara “lladre!” o “putero”. “Els catalans no tenim rei”, ha estat el lema que per altra banda esperonaven Òmnium i ANC. Entre les anècdotes, una conversa calenta entre manfiestants i membres de la televisió de Javier Negre que asseguraven que el “catalán es un dialecto”.

Mitja hora abans que els monarques espanyols abandonessin el monestir s’ha donat per desconvocada la mobilització. Només els que a través de les vinyes havien arribat a un centenar de metres del monestir han pogut escridassar la seva sortida. Una visita que no ha comptat amb cap electe. De fet, els diputats Ferran Civit d’ERC, o Raquel Sans o el vicepresident segon de la Mesa, Eusebi Campdepadrós, eren a la manifestació contra la presència del monarca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa