El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Moncloa inicia els contactes pel repartiment del fons no reemborsable per les CCAA
  • CA

La ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat aquest diumenge que iniciaran els contactes amb les formacions polítiques del Congrés per abordar el repartiment del fons no reemborsable de 16.000 MEUR a les comunitats autònomes que l’executiu espanyol ha d’aprovar properament. En roda de premsa després de la trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez i els líders autonòmics, Montero ha precisat que els criteris de repartiment d’aquest fons de lluita per la covid-19 seran acordats i consensuats per les formacions. Ja ha avançat que dels 16.000 MEUR, 10.000 seran per despesa sanitària, 1.000 MEUR per assumptes socials i 5.000 per la caiguda dels ingressos propis de les comunitats.

Sobre els terminis, ha destacat que el primer pagament del fons no reemborsable es farà el juliol, la resta arribarà el setembre, novembre i desembre. Moreno ha dit que el fons s’hauria de repartir de forma “equitativa” i ha estès la mà a les formacions per pactar-ho. La ministra ha defensar el fons per tal de garantir l’existència de sistemes sanitaris forts i que els diferents territoris puguin afrontar l’intens cost que ha tingut la pandèmia així com la preparació davant d’un possible rebrot. “El govern espanyol garantirà que els ciutadans siguin d’on siguin accedeixin a un sistema de sanitat públic, universal i de qualitat“, ha subratllat.

La socialista ha defensat escoltar “totes les comunitats” ha dit que cal donar més fons a aquells territoris amb més població. Ha afegit que es vol compensar la despesa que ha suposat la pandèmia i que serà l’Estat qui assumirà el dèficit corresponent i que no tindrà cap efecte que alguna comunitat tingui privatitzat part del sistema de salut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa