El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Moncloa embolica l’OTAN en l’estratègia policial contra les protestes sobiranistes
  • CA

L’OTAN. i procés. Una combinació que s’ha encarregat d’elaborar la Moncloa. Així es desprén de l’Informe Anual de Seguretat Nacional 2019. Un detallat document que edita el poderós Departament de Seguretat Nacional que presideix el rei i el president espanyols.  L’informe fa una especial referència a les protestes arran de la sentència del Tribunal Suprem contra el procés i ho barreja amb els dispositius acordats pels Estats integrats a l’OTAN.

 

Concretament, el document emfatitza l’instrument batejat com a “Comitè de Situació” que ha “impulsat el desenvolupament del model integral de gestió de crisis, primer objectiu general establert en l’Estratègia de Seguretat Nacional de 2017”. De fet, el defineix com un “model de referència a Europa” tal i com es va posar de manifest “en la primera reunió d’assessors nacionals de seguretat amb el secretari general de l’OTAN”.

 

En aquest sentit, destaca que un cop exposat als socis de l’Aliança Atlàntica, es va “aprovar la realització del primer exercici de gestió de crisis de Seguretat Nacional d’àmbit nacional que va iniciar la seva preparació en el segon semestre del 2019 i que veurà la seva culminació el mes d’abril”. Així, recorda que aquest “comitè de situació es va activar a partir del 10 d’octubre i de manera preventiva, una cèl·lula de coordinació interministerial amb la funció de fer el seguimnet dels esdeveniments d’inseguretat que es van produir després de la sentència del Tribunal Suprem sobre el Primer d’Octubre”.

 

De fet, el govern espanyol va haver de definir aquest comitè -avalat en la seva forma pels integrats de l’OTAN com un sistema de treball normalitzat-  arran d’una petició parlamentària d’ERC. En detall, cel comitè comptava amb  la presidència i la vicepresidència del govern; el ministeri de l’Interior – amb representants de Guàrdia Civil, Policía Nacional, Gabinet del Ministre, Gabinet de Planes de Coordinación, Subdirecció de Sistemes d’Informació  i Comunicació per a la Seguridad i del Centre Nacional de Protecció de les Infraestructures Críticas-; del ministeri d’Afers Exteriors, amb personal d’España Global i del gabinet del ministre; del ministeri de Defensa i la seva branca de Ciberseguretat; del ministeri de Justícia; d’Economia; de Foment; de la Secretaria d’Estat de Comunicació i del CNI. Així mateix, admetia que s’havia posat en marxa per les manifestacions contra la sentència.

La part de l’estratègia de Seguretat Nacional on s’exposa el sistema compartit amb l’OTAN per les situacions de crisi Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa