El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Moncloa classifica com a “secret oficial” l’espionatge policial als partits
  • CA

Hi ha agents policials infiltrats en partits polítics? Hi ha espionatge als partits? La reposta oficial a aquesta pregunta és que és un “secret” protegit per llei. Per tant, cap comentari, afegitó, glossa, explicació o aclariment sobre l’espionatge als partis polítics més enllà de classificar-ho com a secret. Així ho va rebre directament del departament d’Interior, el diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu, després de preguntar fins a tres cops per aquest espionatge policial.

 

La història ve de lluny. Concretament, del passat mes de desembre quan el mateix diputat va preguntar per una informació publicada per La Directa que descrivia un intent d’infiltració per part d’un agent d’informació del CNP. Aleshores la resposta va ser la mateixa. Però, el passat dos d’abril, va demanar un aclariment sobre aquest tipus d’investigacions policials amb dues preguntes.

 

Una d’aquestes, la número 19898, era directa i concisa: “La policia nacional fa seguiments o n’ha fet a partits polítics?”. La resposta també evident. No negar-ho i al·legar que aquestes qüestions són secret d’Estat. Concretament detalla que segons l’Acord del Consell de Ministres, de 20 de novembre de 1986, pel que es classifiquen determinats afers i matèries d’acord a la Llei 9/1968, de 5 d’abril, sobre secrets oficials, ampliats per acords del Consell de Ministres de 17 de març i 29 de juliol, “s’atorga la classificació de secreta l’estructura, organització, mitjans i procediments operatius específics dels serveis d’informació, així com les seves fonts i quantes més informacions o dades puguin revelar-les”.    

 

Aquest blindatge contrasta amb la persecució judicial que va patir la Comissaria General d’Informació dels Mossos, quan el comissari Manel Castellví n’estava al càrrec. Tot arran del decomís per part de la Brigada d’Informació del CNP d’un grapat de caixes amb documentació de la policia catalana que anaven a incinerar-se. Entre la documentació, informes policials de suposats seguiments o controls a membres de partits polítics o activistes unionistes. El cas va ser arxivat per la mateixa instrucció després d’una densa investigació i interrogatoris. De tota manera, l’arxiu està recorregut.

La resposta on admeten que és un secret oficial si el CNP espia partits

La resposta on admeten que és un secret oficial si el CNP espia partits Quico Sallés

 

La pregunta clara de Jon Iñarritu

La pregunta concisa de Jon Iñarritu 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa