Moncloa amenaça Torra: "Som els que vam seure a aplicar el 155"

La vicepresidenta del govern espanyol situa el discurs del cap de l'Executiu català en l'àmbit de les "proclames polítiques"

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha situat aquest dimecres el discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, i l'actuació del seu executiu en l'àmbit de les "proclames polítiques", i ha fet una nova apel·lació al diàleg perquè la Generalitat obri un debat amb les forces catalanes no independentistes i amb el govern espanyol per a la millora de l'Estatut. En una entrevista a RNE, Calvo ha assegurat que davant una hipotètica escalada en el procés "tothom ha d'estar tranquil" perquè l'executiu socialista "sap on ha d'estar": "Som el govern que neix del PSOE que va seure a aplicar el 155, i tothom ha d'estar tranquil del coneixement pràctic de saber el límit que no es pot passar, que és l'incompliment de la Constitució". Calvo també ha demanat a PP i Cs que actuïn amb alçada de mires i no utilitzin la situació política a Catalunya amb finalitats partidistes, i ha recordat que el seu executiu va donar suport a l'estratègia del govern de Mariano Rajoy en aquest camp. La vicepresidenta del govern espanyol també ha censurat la presència de llaços grocs a l'espai públic i ha afirmat que el president Torra i el ministre Marlaska parlaran "de tot" a la Junta de Seguretat.

 

Calvo ha afirmat que l'aplicació del 155 ja "ha cobert bé l'objectiu de reposar l'ordre constitucional i la legalitat impecable en cadascuna de les situacions", i ara cal treballar en l'àmbit polític. "Havia faltat l'espai on la política compleix la seva funció, i aquest govern ha situar en esgotar les possibilitats d'acords, que és on estem i d'on no ens mourem". "Nosaltres no hem abaixat la guàrdia sobre els límits on hem de reaccionar, però no renunciem a parlar perquè som govern de tots els catalans, els independentistes i els no independentistes", ha dit. En aquest sentit ha emplaçat a Torra a fer el mateix i "atendre a una majoria social que no té i que no és independentista".

 

 

També ha emplaçat PP i Cs a actuar amb sentit d'estat en aquesta qüestió i ha insistit en l'oportunitat d'impulsar una reforma de l'Estatut. "Si els catalans es proposen a partir del seu Parlament millorar el seu nivell d'autogovern estaríem sortint complint amb la nostra Constitució i sortint d'un impàs on s'enfronten dos mons de la societat catalana: els que volen pertànyer a l'estat espanyol i els que volen més autonomia", ha dit.

 

Comentaris