El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Molinero, al Fiscal: “Els Mossos no treballem per la imatge sinó com diu la llei”
  • CA

Testimoni intens, però interrogatori caòtic. Així es pot definir la primera part de la declaració del comissari Joan Carles Molinero, cap de la comissaria superior de Coordinació Central durant l’etapa del referèndum. En la vista d’aquest matí al judici contra la cúpula d’Interior, Molinero ha defensat l’actuació dels Mossos durant el Primer d’Octubre. Davant un fiscal caòtic i desorganitzat, Miguel Ángel Carballo, el comissari ha recordat que abans del referèndum els Mossos no van tancar cap escola on s’hi feien activitats, però tampoc la Guàrdia Civil ni el Cos Nacional de Policia. També ha recordat que els informes de la Comissaria General d’Informació es posaven en comú amb els serveis d’informació dels altres cossos. Molinero ha deixat clar que els Mossos “no treballaven per la imatge sinó com diu la llei i que Informació investigava el procés des del 2015.

 

Molinero, que va formar part del triumvirat dels Mossos amb el comissari Ferran Lòpez i el mateix Major Josep Lluís Trapero, s’ha mantingut seré durant tota l’estona. Un posat de gat vell de comissaria que ha exhaurit a la fiscalia, que ha demanat suspendre la vista perquè el “testimoni estava cansat” quan era el fiscal qui esbufegava. L’interrogatori ha estat com el ball de la Yenca, dos passes enrere i després endavant. Una desorganització que no ha espantat al testimoni i que quan en dues ocasions ha tocat el vora viu de qüestions espinoses s’ha tret les puces de sobre amb la cautel·la de galons. 

 

D’entrada, el comissari ha volgut emfatitzar que tots els dispositius dels Mossos estaven pensats per “no incendiar el carrer”. Si es portava a terme el referèndum, les policies donarien compliment sense dubte a les ordres judicials i això provocaria aldarulls, era la nostra principal preocupació”, ha aclarit. “No treballem per imatge, sinó com diu la llei, i en el marge que ens dóna amb proporcionalitat, oportunitat i congruència, no treballem ni per contentar res ni ningú”, ha referenciat.  Unes explicacions que no admetia el fiscal que ha insistit sobre el paper de la Brimo el primer d’octubre. 

 

Molinero ha contextualitzat com va fer el comissari Lòpez la feina de la BRIMO durant el referèndum i ha admès que se’ls va mantenir al marge en altres missions de seguretat com manifestacions, concentracions, protecció antiterrorista i protecció de seus d’institucions estatals. Per contra, el testimoni ha brandat els 110 col·legis electorals que l’ARRO va clausurar, en algun lloc de manera “contundent”.  El fiscal Carballo li ha demanat explicacions de perquè no hi havia imatges dels ARRO entrant a cops als col·legis.  Una petició que s’ha vist obsessiva i, fins i tot, un punt malaltissa. Tota una extravagància jurídica que un tinent fiscal reclami a un comandament policial perquè no pega als conciutadans. Molinero ha al·legat que hi havia imatges i una en concret, com malgrat utilitzar la força, no es va poder tancar. 

 

Eficàcia dels Mossos

 

En aquest punt, Molinero ha defensat i molt l’actuació dels Mossos alhora de tancar col·legis. Primer, ha posat en valor el pla dels binomis que, ha subratllat ningú a les reunions de coordinació, ni el mateix Diego Pérez de los Cobos, va posar en qüestió. Així ha presentat els 293 escoles que no van tancar previ pas de la parella dels Mossos i els 24 que els uniformats van tancar el mateix dia 1. A més dels 110 tancats per l’ARRO. Ha estat aquí quan Molinero s’ha encarat amb delicadesa amb el Fiscal que li retreia que amb la campanya Escoles Obertes no van tancar cap centre. 

 

Molinero ha estat fi. Li ha recordat que la interlocutòria de la magistrada Mercedes Armas del 27 de setembre era clara i no una patent de cors. “Vam anar a les 2293 escoles i no hi havia ordinadors, ni urnes, ni paperetes ni res que estigués relacionat directament amb el referèndum… i  així ho va entendre també Guàrdia Civil i CNP que tampoc em consta que aturessin cap d’aquestes activitats”, ha sentenciat. Una referència carregada donat que la interloctòria també obligava els cossos d’àmbit estatal. 

 

Informació compartida

 

La insistència del fiscal amb els informes de la Comissaria General d’Informació ha obligat a Molinero ha posar diversos punts sobre les is. En primer terme, ha deixat clar que la Prefectura dels Mossos preparava els dispositius sobretot en base les decisions judicials a més d’aquest informes que “fan tots els cossos policials del món”. En aquesta línia, s’ha negat a comparar els avisos de protestes amb la “kale borroka”. I ha tancat aquest capítol amb un parany al fiscal. “Nosaltres compartíem la informació a la subcomissió d’Informació on hi érem els tres cossos”, ha emfatitzat. Ara caldrà saber si també ho feien el CNP i la Guàrdia Civil. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa