El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El misteriós fiasco de la connexió internacional de l’imam
  • CA

El judici dels atemptats del 17-A continua enterbolint la figura més enigmàtica del cas, l’imam de Ripoll, Abdelbaky Es Satty. El cap de la investigació dels Mossos, l’inspector 1395 de la Comissaria General d’Informació , instructor del cas, ha admès aquest migdia que la investigació sobre les connexions internacionals de la cèl·lula i el concret de l’imam van ser un fiasco. Cap ni una va ajudar a la investigació. És més, el Marroc va fer el sord a l’ajuda policial reclamada per escatir les proves d’ADN de l’imam o les trucades de telèfons marroquins que va rebre així com escorcolls en diferents domicilis. L’estel·la de l’imam desapareix un cop passada la frontera.

 

Ha estat un dels moments més intensos del judici quan Agustí Carles, company de Jaume Alonso Cuevillas, en la representació de Javier Martínez, ha interrogat el testimoni instructor. Tot i que ha tingut un marge escàs per les tisorades del president del Tribunal, Félix Guevara, ha pogut sortir-se amb la seva i pal·lesar que la policia ni les autoritats judicials no s’ha escarrassat prou per escatir els vincles internacionals de la cèl·lula sinó del mateix imam.

 

El TIP 1395, adscrit a l’Àrea Central d’Informació Exterior,  ha reconegut que van demanar una comissió rogatòria a Alemanya per un viatge el 18 i 19 de desembre a Berlin de Mohamed Houli i Youssef Aalla,  en “coincidència” amb un atemptat perpetrat en un mercat nadalenc. L’únic que ha pogut apuntar l’investigador és que el viatge s’hauria realitzat per intentar “comprar vehicles” sense cap més explicació.

 

Més problemes ha tingut per detallar una segona comissió rogatòria, molt més treballada a França. En aquesta ocasió, es va crear un equip conjunt per investigar els atemptats conjuntament. La pista d’aquest fil va ser un “sopar de companys francesos” que al juliol de 2017 es van trobar a Ripoll amb Driss Aukabir. L’inspector ha confessat que a “ciència certa no sap com va acabar aquesta investigació” on hi havien implicats els serveis policials i d’intel·ligència francesos.

 

En tercer terme, l’advocat també ha demanat explicacions sobre la comissió rogatòria remesa a Bèlgica per aclarir el contingut dels viatges de l’imam a dos barris de Brussel·les, on suposadament buscava feina. En l’atestat, l’inspector relacionava aquest viatge amb el gru terrorista Sharia 4 Belgium. El jutge l’ha tallat al·legant que només “ho relacionava a l’informe” i no pas que l’imam hi estigués relacionat. També a Bèlgica, una altra comissió rogatòria, era per determinar el viatge que va fer entre febrer i marça de 2016, Mohamed Houli. “Va anar a buscar feina i es va allotjar a casa s’un oncle”, ha apuntat l’inspector.

 

Una tercera comissió rogatòria a Bèlgica va ser en concret per un telèfon mòbil de l’imam. Els Mossos tampoc en van tenir resposta. La mateixa resposta negativa van tenir la policia catalana i l’Audiència Nacional del Marroc. Els marroquins van fer el sord a tres peticions internacionals sobre Abdelbaky Es Satty sobre el viatge que hi va fer del 20 de juliol al 9 d’agost de 2017. Una sobre l’estudi genètic de l’ADN que no es va fer. Tampoc es va portar a terme l’anàlisi dels telèfons que haurien telefonat al mòbil “conspiratiu” (de targeta) que tenia l’imam. Així mateix, els Mossos tampoc van saber res de les peticions d’entrades i escorcolls que es van fer al Marroc. “No en tenim notícia”.

 

El fiasco de la investigació internacional no acaba aquí. Tampoc es va rebre resposta d’Irlanda que va demanar origen i dades del compte de hotmail de Driss Aukabir, el [email protected]. També no van obtenir resposta les dues comissions que es van demanar a l’FBI, una de Mossos i una altra del Cos Nacional de Policia, per una visita d’uns residents nord-americans a casa dels Hichamy. La trama internacional, doncs, un fosc fiasco. Sobretot del Marroc que ho ha col·laborat amb les peticions d’investigació més precises del presumible cervell dels atemptats.

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Kingunxul a novembre 15, 2020 | 19:54
    Kingunxul novembre 15, 2020 | 19:54
    El Marroc es un eatat feixista islàmic del que mai et podràs refiar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa