El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Missatge a Madrid: “L’Estat no té prou presons per segrestar la voluntat de Catalunya”
  • CA

 

“Votarem encara l’Estat no ho vulgui”. Milers de persones han expressat el seu ferm suport al manifest de les entitats sobiranistes que ha centrat la mobilització d’aquest diumenge a Montjuïc a favor del referèndum de l’1 d’octubre. L’acte ha servit perquè la societat civil tanqui files amb el Govern de la Generalitat i enviï un missatge clar a Madrid en el sentit que el procés català té una “única resposta possible” i aquesta és “votar”. Davant d’aquesta determinació, els presidents de les entitats han recordat que l’Estat espnayol “no té prou presons per empresonar un poble sencer”.

 

El manifest, que ha llegit Pep Guardiola en català, castellà i anglès, s’ha convertit també en un missatge a la comunitat internacional, a qui s’hi demana “ajuda” per tal de “fer front als abusos d’un estat autoritari”. El text denuncia que els catalans són avui “víctimes d’un Estat que ha posat en marxa una persecució política impròpia d’una democràcia a l’Europa del segle XXI”.

 

L’acte s’ha convertit en una reivindicació de la democràcia i del dret a votar, amb la intervenció de diferents personalitats de l’àmbit polític, social, econòmic i cultural del país, que han expressat la seva adehsió a les reivindicacions de les entitats sobiranistes. Una reivindicació que s’ha presentat de forma transversal i defensant que la demanda d’un referèndum no és només la petició dels partidaris del sí, sinó la reivindicació d’un dret que tenen també els partidaris del no.

 

 

La presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, ha dit que els alcaldes de l’entitat no estan disposats “a renunciar a la reclamació que té el poble de Catalunya” per tal de celebrar el referèndum. És per això, ha remarcat, “obeïrem, com sempre, la voluntat dels ciutadans i ciutadanes” perquè “escoltar forma part de l’ADN de tots els ajuntaments del país, estiguin o no a l’AMi i amb independència de la seva ideologia política”.

 

“Assumirem responsabilitats”

 

Lloveras ha remarcat que els alcaldes de l’AMI han escoltat “clarament que un 80% de ciutadans demanen un referèndum per opinar sobre el seu futur” i és per això que tots estan “al costat del Govern i assumirem aquelles responsabilitats que ens siguin requerides en l’organització del referèndum, perquè sí votarem“.

 

La presidenta de l’AMI ha dit que “els propers mesos no seran fàcils” però que “la força de tot un poble és imparable”. És en aquest context, ha assegurat, que “volem estar preparats per superar qualsevol dificultat i hem creat el registre de càrrecs electes, que es pot constituir en qualsevol moment si fos necessari”.

 

De la seva banda, Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, ha exaltat al milers de persones concentrades a Montjuïc expressant amb convenciment que Catalunya “no sortirà de la UE” un cop esdevingui independent. “Podrem pagar les pensions, som un país madur, capaç d’agafar les regnes del seu propi futur”, ha remarcat, per acabar dient que “a Catalunya mai més hi haurà unes eleccions autonòmiques”.

Cuixart ha dit que l’acte a Montjuïc havia de servir per “reafirmar” el compromís amb la democràcia. En un to enèrgic, que ha fet posar als concentrats dempeus en algunes ocasions, Cuixart ha deixat clar que “hem fet irreversible el referèndum” i per tant, ha afegit, “això no hi ha qui ho aturi”. “Això no és mèrit de ningú en particular, és la força de tot un poble en moviment i no defallirem”, ha exclamat.

 

El president d’Òmnium ha volgut deixar clar que els partidaris del referèndum són “els demòcrates” i que actuen “en legítima defensa”. “Som els del sí, som els del no, som la Catalunya que ens va ensenyar en Paco Candel, tots i totes som un sol poble”, ha afegit. “Avui veiem com les seves lleis no ens permeten millorar les nostres vides, volem que ens deixin lluitar als demòcrates per un futur més digne per Catalunya”.

 

Jordi Sánchez, president de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), ha aprofitat la seva intervenció per expressar l’agraïment al Govern de la Generalitat i al Parlament per haver estat “lleials al mandat rebut” per la ciutadania. En aquest sentit, Sánchez ha volgut revalidar el compromís de la societat civil i recordar als representats polítics que “no ens heu fallat i no us fallarem” davant la cita de l’1 d’octubre.

 

Pep Guardiola a l’acte de les entitats a Montjuïc | JORDI BORRÀS

“A Barcelona tindrem col·legis electorals oberts”

 

Sánchez també ha subratllat la necessitat que les urnes no es negociïn. “Cap demòcrata posa les urnes a canvi d’un altre pacte. No negocieu per posar les urnes”, ha insistit. “Sabem que Espanya voldrà que ho negocieu, sigueu forts i aguanteu”. El president d’Òmnium ha garantit que l’1 d’octubre “serem centenars de milers de persones amb les paperetes, la gent del sí i la gent del no” que acudiran a les urnes. En referència a l’Ajuntament de Barcelona, Sánchez s’ha mostrat convençut que a la capital catalana també s’hi podrà votar: “També tindrem col·legis electorals oberts perquè cap govern d’aquest país que cregui en la democràcia pot deixar de posar les urnes; tindrem col·legis, juntes electorals i garanties democràtiques”.

L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, qui ha declarat que “no hi ha cap pla B” després de la convocatòria del referèndum per a l’1 d’octubre vinent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa