El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Milllo insta Puigdemont a fixar “conjuntament” la data de la Junta de Seguretat
  • CA

 

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha celebrat la “rectificació” del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’ha instat a continuar treballant per fixar “conjuntament” la data de la Junta de Seguretat. En una trobada amb periodistes, Millo ha criticat l’anunci “disparitat” de convocar de manera “unilateral” la Junta de Seguretat el 3 de juliol i ha celebrat que el president s’hagi obert a canviar aquest dia després de la carta que li ha enviat el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, al conseller d’Interior, Jordi Jané.

 

Millo ha explicat que s’està treballant en aquesta trobada des del març i ha defensat que des de llavors “no hi ha hagut cap dia en que el diàleg entre l’Estat i la Generalitat hagi deixat d’existir” i que el que quedaven eren “serrells” sobre l’ordre del dia abans de poder decidir la data.

Millo ha afirmat que les paraules de Puigdemont obrint-se a modificar la data l'”honoren” i s’allunyen de l’anunci de convocar pel seu compte la junta. Ara, ha fet una crida a continuar la feina entre els dos governs per preparar el contingut de la junta, que ha esperat que arribi “quan abans millor”. 
 

El delegat del govern espanyol ha explicat que la carta que ha enviat Zoido al conseller d’Interior perquè es replantegi la convocatòria unilateral de la Junta de Seguretat no fa més que posar per escrit el que “fa dies” que les dues administracions venen parlant.

 

Així, ha defensat que a principis de març es va fer la primera reunió per treballar en el contingut de la reunió de la Junta de Seguretat i que des de llavors els equips del ministeri i la conselleria han continuat mantenint trobades per fixar aquest ordre del dia. Els problemes per acabar de fixar-lo han provocat que no s’hagi arribat a un consens i s’hagi pogut fixar la data de la reunió, com si que es va fer amb el País Basc. 

El delegat ha expressat la seva sorpresa per la “convocatòria unilateral” de Puigdemont quan s’estava produint aquest treball i ha insistit que la naturalesa d’aquesta trobada, que ha de ser bilateral, requereix que la convocatòria sigui “de mutu acord”. “Estem a punt, ningú s’ha de posar nerviós i ningú hauria de caminar per camins d’unilateralitat que tant agraden a alguns polítics”, ha afirmat. 
 

Per això, ha demanat a Puigdemont que “respecti la voluntat de diàleg” per preparar la junta de seguretat i ha esperat que el president que la manera de fer que defensa l’Estat “és la manera de fer les coses”. Ha puntualitzat però que el fet que la Junta de Seguretat no s’hagi convocat des del 2009 no treu que els mecanismes interns de coordinació i cooperació entre els cossos de seguretat de l’Estat i els catalans no hagin funcionat “a la perfecció”. “De manera impecable”, ha asseverat. 

 

Marge de negociació sobre els Mossos

D’altra banda, Millo ha assegurat que hi ha marge de negociació sobre les places de Mossos d’Esquadra que pot convocar la Generalitat, ja que ha afirmat que l’Estat “no ha prohibit” res sinó que el que ha passat és que Hisenda ha enviat un requeriment per demanar informació ja que segons la llei pressupostària el Govern només pot convocar 50 places. Això no treu, segons Millo, que si la Generalitat considera que la prioritat és convocar el mig miler de places de Mossos no pugui fer una proposta i “seure i parlar”. “Tot es pot parlar, el que no serveix és fer anuncis unilaterals sense tenir en compte el que diu la llei i dir a l’altra part que posa pals a les rodes”, ha declarat.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa