El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les bases d’ERC avalen la tàctica de la direcció per negociar amb Sánchez
  • CA

Sense sorpreses a Calàbria.La miltància d’ERC ha votat majoritàriament ‘no’ investir Pedro Sánchez. Amb un 70% de participació, -5.953- la base dels republicans ha decidit no atorgar amb un 94,6% dels vots a un “sí” només obrir la porta a la investidura si hi ha una taula de negociació. Un 5,4% ha apostat per respondre “no” a la pregunta de “Estàs d’acord amb rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte amb l’Estat a través d’una taula de negociació?”. En definitiva, la militància republicana ha decidit avalar la tàctica negociadora de la direcció per una virtual investidura del líder socialista. Sense Mesa de Negociació, no hi ha investidura. 

 

A parer de la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, “la militància ha dit clar no a la investidura de Pedro Sánchez en les actuals condicions”. “Ara està tot a les mans del PSOE”, ha afegit la portaveu. Segons Vilalta, la “militància força al PSOE a negociar”. Per això, des d’ERC avisen que “si el PSOE vol alguna cosa de nosaltres, haurà de moure fitxa; si no ho fa, tindrà un NO”. “Ara és Pedro Sánchez qui s’ha de moure i prendre una decisió. Mesa de negociació o investidura fallida”, ha conclòs. 

 

Vilalta també ha aclarit que si s’arriba a una acord per una Mesa de negociació aquesta haurà de ser avalat pel Consell Nacional i l’executiva nacional després d’escoltar les assemblees territorials de la formació. D’aquesta manera es descarta una nova consulta, tal i com reclamava el sector crític del partit, el Col·lectiu Primer d’Octubre. 

Negociació immediata

Demà mateix, ERC es posarà en contacte amb el PSOE per començar a establir els termes i possibilitats d’aquesta possible “mesa de negociació”. Si aquesta es dóna es plantejarien aquesta negativa a Pedro Sánchez. En qualsevol cas, la direcció d’Oriol Junqueras, esperava aquest suport de les bases per començar a treballar després de dies de debat mediàtic a través de declaracions, articles i entrevistes amb mitjans d’ascendència espanyola per enviar el missatge a Madrid. 

El requisit “imprescindible” per a Calàbria és aquesta taula per establir un diàleg; ara bé integrants de la direcció també admeten que no és una “patent de cors” per negociar , per exemple, la Mesa del Congrés o del Senat, de les que asseguren “no tenir cap interès”. En aquesta línia, esperen celebrar una primera reunió aquesta setmana per poder articular aquesta mesa on es pugui “parlar de tot, fins i tot, autodeterminació i amnistia”. En tot cas, la direcció també interpreta que la votació és una quartada que li permet temptejar la negociació que si falla no sigui imputable a les veleïtats negociadores de l’executiva del partit. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa