El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Milers de mossos criden que “estan fins els ous” i reclamen el cap de Buch
  • CA

 

 

Milers de Mossos, uns 4.500 segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquesta tarda sota una única pancarta: ‘Per la dignitat i la seguretat de tots’. Convocats per una plataforma “asindical” i “apolítica” batejada com MosSOS,  la protesta ha marxat des de la Plaça Universitat fins a la Plaça Sant Jaume, on ha acabat just davant del Palau de la Generalitat on han cantat que “estan fins els ous” de la situació i han reclamat amb vehemència la dimissió del conseller d’Interior Miquel Buch. Una manifestació que duplicava la d’ara fa tres setmanes davant de la conselleria. 

 

Els motius de la convocatòria oficialment són laborals i socials però el tint polític no s’ha evitat amb una ovació dels manifestants al seu pas per davant de la Prefectura del Cos Nacional de Policia de Via Laietana. Tot un símbol de la repressió franquista i posteriorment, de l’acció policial contra l’1-O. 

 

La manifestació ha començat amb una hora de retard per poder comptar amb els efectius que acabaven el torn a les sis, l’hora inicial de la convocatòria. Històrics líders de la nombrosa biosfera sindical de la policia catalana portaven la pancarta sense cap distintiu dels sindicats o cap símbol que els identifiqués.De fet, els manifestants han complert el protocol de no portar banderes, anar vestits de negres, portar globus del mateix color, sirenes, xiulets i petards. La preocupació dels serveis d’ordre era evitar l’aparició d’alguna bandera després que formacions xenòfobes i espanyolistes com Plataforma per Catalunya avancès aquest dijous que participaria a la manifestació. 

 

 

L’atrezzo s’ha complentat amb un taüt amb diners per reclamar les hores degudes d’operatius especials com els dels atemptats del 17A o del referèndum de l’1-O i petits rètols manuals amb la paraula “respecte” i “dignitat”. El memorial de greuges s’ampliava amb la reclamació del pagament de les hores extres, regulació d’horaris, l’entrada a la Mesa de la Funció Pública, la jubilació anticipada o demandes més concretes com apujar la dieta dels caps de setmana en els torns de 12 hores. S’hi afegia els fets d’aquesta setmana, on l’actuació dels Mossos ha estat criticada i ha creat malestar dins el cos amb els comandaments polítics de la policia. Concretament, entenen que les ordres operatives van ser més polítiques que per directrius policials. 

 

 

La protesta s’ha aturat un minut a la confluència de la Rambla amb la Plaça Catalunya en record i respecte als atemptats de l’estiu passat.  La marxa ha continuat per la Via Laietana on ha tornat a ser un punt de tensió. El gruix dels manifestants han aplaudit en passar per davant la Prefectura del CNP, i els policies espanyols apostats a l’edifici els han tornat els aplaudiments. Un gest que ha molestat a molts vianants que no entenien la postura dels policies catalans. 

 

En arribar a la plaça Sant Jaume, els mossos manifestants han fet esclatar una traca, han encès les llanternes del mòbil per il·luminar el recinte, han entrat el taüt a les portes del Palau i han cantat consignes com ara “boti, boti, boti, polític qui no boti”; el repetidíssims “estamos hasta los huevos” o “Buch dimissió“; “Fora polítics del nostre cos”; “Mossos” o “Volem cobrar”. La manifestació ha acabat de manera pacífica cap a quarts de nou del vespre tot reclamant “dignitat” pel cos.  

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa