El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mig miler de persones es manifesten davant la seu de l’ANC en defensa de la unitat d’Espanya
  • CA

 

Unes 500 persones, convocades per Por España Me Atrevo, Democracia Nacional, la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios i Dolça Catalunya, entre d’altres entitats de l’extrema dreta espanyolista, s’han manifestat davant la seu de l’Assemblea Nacional Catalana al carrer Marina de Barcelona. Després de la tensió inicial amb alguns militants independentistes que han acabat marxant, els presents han cridat a favor de la unitat d’Espanya, de les Forces Armades i de la Guàrdia Civil i contra el referèndum de l’1-O, el president Puigdemont i el Major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, a més d’altres consignes de caire feixista, i en acabar hi ha hagut amenaces i com a mínim una agressió.

La manifestació, que ha anat creixent a partir de quarts de set de la tarda, al principi estava formada majoritàriament per famílies, inclosos nens i persones d’edat avançada, que cridaven consignes com “no nos engañan, Cataluña es España”. A mesura que passava l’estona, però, i mentre a l’altre cantó del carrer uns quants militants independentistes responien amb altres lemes, han anat apareixent més manifestants, molts dels quals duien cascos de moto i almenys un d’ells un pal de fusta, i s’han sentit crits com “no son urnas, son trituradoras”.

 

La tensió ha augmentat ràpidament i una dotzena de Mossos provinents de la desena de furgonetes que hi havia als voltants han fet un cordó al voltant de la seu de l’Assemblea mentre els membres del servei de seguretat dels manifestants, militants de Democracia Nacional, també miraven de calmar alguns dels seus correligionaris, que proferien crits d'”arriba España”, “viva Cristo Rey”, “Puigdemont a prisión” i càntics d'”el uno de octubre no vais a votar”.

Manifestació espanyolista davant la seu de l'Assemblea Nacional Catalana
Manifestació espanyolista davant la seu de l’Assemblea Nacional Catalana | Jordi Borràs

 

A recomanació de la mateixa ANC, la majoria d’independentistes s’han anat retirant per evitar la confrontació. Els manifestants, que han llegit un manifest a favor de la unitat d’Espanya i han recordat José Millán Astray, fundador de la Legió, han fet sonar l’himne de la Guàrdia Civil. Després, en sentir els primers acords de la Marxa Reial, alguns han encès bengales i han cantat la lletra escrita per José María Pemán, oficial durant el franquisme, fent la salutació feixista. Un dels manifestants ha hagut de ser atès per cremades en manipular la bengala i, en acabar, un dels portaveus ha fet un discurs on qualificava els presents de “soldados de España” i recordava que són hereus de la gloriosa tradició dels seus avantpassats.

 

En acabar la concentració, els presents s’han començat a desplaçar cap a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia. Pel camí han amenaçat alguns periodistes i persones que identificaven com a independentistes, entre els quals una família amb nens. Un dels assenyalats, el fotoperiodista Jordi Borràs, ha demanat la identificació de qui l’ha amenaçat amb un casc de moto sense que els Mossos presents atenguessin la seva petició. Camí a la caserna, alguns ultres han causat danys al portal d’un edifici. 

Manifestants a la concentració ultra davant la seu de l'ANC
Manifestants a la concentració ultra davant la seu de l’ANC | Jordi Borràs

 

Un cop a la caserna -on els agents els han rebut amb banderes espanyoles-, alguns manifestants han agredit un vianant sense que ni els mateixos membres de l’institut armat ni els Mossos d’Esquadra fessin res per evitar-ho. En el moment de tancar aquesta crònica, alguns dels manifestants han desfet el camí i són, una altra vegada, davant la seu de l’ANC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa