El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Metges alerten que els Borbons premien els sanitaris en un marc de falta de “normalitat”
  • CA

El president del Col·legi de Mertges de Barcelona, Jaume Padrós, i la presidenta del Col·legi d’Infermeres i  Infermers, Paola Galbany, han expressat aquest dijous les seves reticències sobre el premi Princesa d’Astúries que la monarquia espanyola vol lliurar als sanitaris a l’octubre com a reconeixement per la seva tasca contra la Covid-19. Aquest premi ha conduït a l’aparició d’alguna iniciativa per decidir democràticament si el premi es recull o no. La monarquia afronta un període de turbulències per les revelacions sobre corrupció del rei emèrit o les tensions polítiques a l’Estat que suposen el qüestionament de la institució.

Padrós ha dit que “és un premi per als professionals, que agraeixo perquè no puc fer veure que no existeixen”. “Ens han fet altres tipus de reconeixements que ens han fet arribar —ha afegit el doctor—, es diu que és de ben parits ser agraïts, però he de dir que a nosaltres als professionals no ens emocionen especialment els reconeixements, el que ens emociona especialment és saber que la nostra feina és útil i reconeguda”.

El representant del col·lectiu mèdic ha remarcat que “on ha de ser reconeguda” la seva tasca “és des del punt de vista professional”. “Com a president del Col·legi de Metges de Barcelona no faré un lleig als meus companys, però que ningú es confongui, els professionals sanitaris estem una mica cansats de copets a l’esquena, volem més realitats concretes de transformació del sistema, que és el que estem demanant”, ha afegit.

Padrós ha subratllat que “en un país normal, que les màximes autoritats institucionals reconeguin comportaments excepcionals en situacions excepcionals hauria de formar part de la normalitat”. Per això ha considerat que “que ens hagin de fer aquesta pregunta [si creuen que cal recollir el premi de la monarquia] demostra que no estem en una situació de normalitat respecte a moltes coses, sobretot en el tracte als professionals sanitaris”.

De la seva banda, la presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers ha dit que el seu sector porta “molts anys en condicions precàries i hi ha un gran abandonament de la professió”. “No es pot oblidar això, no sé què pensen les persones que no hi estan d’acord [en el premi], però els reconeixements passen per una sèrie d’accions, si em regalen un Òscar per la millor pel·lícula, però no la passen als cinemes, perdria en un minut tota la seva essència”, ha afegit.

Metges i infermeres han presentat aquest dijous a Barcelona un decàleg amb propostes per reformar el sistema sanitari que consideren que està en decadència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa