El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Més de 200 membres de CatComú signen un manifest per no participar en l’1-O
  • CA

 

Un grup de persones inscrites a Catalunya en Comú (CatComú) ha impulsat un manifest en contra de l’1-O, que ha recollit ja 214 adhesions. El text fa una crida a “no participar ni cridar a la participació” l’1-O perquè aquest “no és el referèndum democràtic i efectiu que reclamen les tres quartes parts de la societat catalana”. El manifest es va presentar durant la reunió que CatComú va celebrar el passat cap de setmana per fixar el seu posicionament davant la consulta però finalment no es va posar a votació perquè els seus impulsors “compartien els aspectes principals del document aprovat”. Ara, han decidit fer-lo públic i han posat en marxa un perfil a les xarxes socials sota el nom ‘Referèndum: No és això’. Entre els signants destaquen Marc Bertomeu (Podem) o membres d’ICV com Eulàlia Vintró o els exdiputats Joan Boada i Josep Lluís López Bulla.

Les persones promotores i adherides asseguren no sentir-se “convidades” a participar en l’1-O i creuen que aquest “és el sentiment majoritari que es respira a molts barris populars on EnComú va guanyar les darreres eleccions”. Afegeixen que la consulta no compleix amb les condicions de l’Assemblea Constituent d’un País en Comú perquè “no és efectiu, no interpel•la la pluralitat de la societat catalana i no té reconeixements internacionals ni garanties democràtiques”.

 

Recorden que aquestes són les condicions que van establir els comuns per donar suport a la consulta i constaten que l’1-O “tal com va passar el 9-N”, “no reuneix cap d’aquestes condicions”. Així, tot i que el text que es va redactar a finals de juny apunta que Catalunya en Comú defensa els drets d’aquelles persones que se sentin cridades a participar en el referèndum “sense tolerar cap mesura de força” del govern del PP per impedir-ho, afegeix que, “amb la mateixa coherència”, no pot cridar a la participació ni participar “en una consulta que pretén ser un referèndum sense complir cap de les condicions del que hauria de ser el referèndum democràtic i efectiu que es necessita”.

Afirmen també que no només no poden “avalar” la convocatòria i celebració d’aquesta consulta sinó tampoc de “cap mobilització substitutòria” ja que això “degrada el significat d’un instrument democràtic pensat per a resoldre problemes donant la veu i el vot a tota la ciutadania”. Entre les garanties “que no es donen” situen la manca d’una llei reguladora coneguda amb anticipació per al ciutadania i “debatuda àmpliament” per les forces polítiques; una administració electoral “per garantir la igualtat, l’objectivitat i la transparència” del procés; un cens, unes taules amb membres escollits “aleatòriament” i uns mitjans públics “respectuosos amb la pluralitat”.

Defensen també que el referèndum que volen “no forma part del conflicte sinó de la solució” i reivindiquen que ha d’estar dirigit al conjunt de la ciutadania per decidir el futur de Catalunya, “que no passa exclusivament pel ‘sí’ o el ‘no’ a la independència”. Asseguren que el referèndum anunciat pel Govern “no té el reconeixement internacional perquè no reuneix les condicions per a la seva homologació democràtica” per la Comissió de Venècia.

 

A més, diuen que “tampoc té el reconeixement nacional” ja que entenen que el Pacte Nacional pel Referèndum “no l’avala ni el reconeix com a tal”. El text afirma que “tampoc pot ser un referèndum efectiu de resultat vinculant” en la mesura que “no interpel•la tota la societat” i la seva pluralitat de posicionaments i el redueix a una “proposa unilateral dirigida als votants d’una majoria de govern”.

 

Asseguren que, de fet, el referèndum té un interès “secundari” per al Govern i justifiquen que així ho demostra el fet que el PDeCAT no va votar a favor de Pablo Iglesias, “el primer candidat a president d’Espanya que defensa un referèndum per decidir el futur de Catalunya”, en abstenir-se en la moció de censura presentada per Podem.

 

En definitiva, el text apunta que el que volen amb l’1-O és “passar en fals la pantalla del referèndum i atiar el conflicte amb l’Estat per polaritzar el vot” en les properes eleccions. En el darrer punt, recorden que la proposta dels comuns no només aposta per un referèndum “efectiu” sinó també per l’assoliment d’un estat plurinacional sustentat en la fraternitat dels pobles i en la capacitat de generar aliances i teixir complicitats amb les forces polítiques d’arreu de l’Estat i d’Europa.

 

El passat cap de setmana, la coordinadora nacional de Catalunya en Comú va fixar que l’1-O és una “mobilització” i no un referèndum amb caràcter vinculant i van posposar pels propers mesos el debat sobre si fer una crida a la participació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa