El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Meritxell Borràs: “És evident que l’1-O hi haurà urnes”
  • CA

 

“És evident que hi haurà urnes. És un compromís de tot el govern. Algun cop hem votat sense urnes? El dia 1 d’octubre hi haurà urnes”. Així de contundent ha estat la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, en un acte organitzat per l’ANC al Centre Cultural de Terrassa en què també hi han participat Meritxell Serret, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i David Clarà, regidor de Podem a Barberà del Vallès. La taula rodona ha estat conduïda per Salvador Cot, director de ‘El Món’.

 

“Som competents per tenir urnes. Nosaltres celebrem eleccions al Parlament de Catalunya, i podem fer referèndums pactats i consultes. Tenim la competència per posar urnes”, ha assegurat la consellera, que ha atribuït les querelles contra ella mateixa i contra els membres de la Mesa del Parlament a una estratègia de l’Estat per espantar: “Ens volen espantar. L’Estat ens té ganes”.

Borràs també ha defensat la cohesió de l’equip de govern malgrat el sotrac patit aquesta setmana per la sortida del conseller Baiget. La consellera ha apuntat que els arguments de l’exconseller són “raonables” però que “potser no era la millor manera d’expressar-ho”. Amb tot, Borràs ha afirmat que tots els consellers són conscients que les amenaces “hi són” i les accions contra ells seran molt importants: “L’Estat ens amenaça, i aquestes són les conseqüències. Estem convençuts que la democràcia està de la nostra banda, però el poder el tenen ells”.

 

En aquest mateix sentit s’ha expressat la consellera Meritxell Serret, que ha insistit amb el fet que el govern està cohesionat: “Aquí no es pot vacil·lar, perquè hem de tirar endavant i complir un mandat que està per sobre de nosaltres”, ha assenyalat. Serret també ha sortit en defensa de la coalició de JxSí, de la que ha dit que des que es va crear l’Estat s’ha volgut carregar: “Però no hi caiem”, ha dit, afegint que “davant tenim un Estat amb tics d’abans del 75, i que la seva estratègia és no respectar la voluntat d’una majoria de catalans”.

 

Les dues conselleres també han estat preguntades per la importància dels suports internacionals. Meritxell Serret ha afirmat que el més important serà l’observança: “Volem que s’observi que es respecta la voluntat de votar i que es respecta el resultat. A escala internacional la feina internacional és captar aquesta atenció, que hi hagi la màxima inquietud internacional pel que està passant aquí”. Borràs ha subratllat que la reacció exterior també dependrà de la força del dia 1: “I d’aquí la necessitat que hi hagi molta gent. La força del vots és imparable”.

En la taula rodona també ha participat el regidor de Podem a Barberà del Vallès David Clarà, en substitució de la diputada de CSQP, Àngels Martínez, que tot i que estava convidada, no ha pogut assistir. Clarà ha assegurat que la seva formació –Podem­– defensarà l’1 ‘d’octubre que la gent vagi a votar: “Farem campanya perquè es pugui votar. No farem campanya ni pel “sí” ni pel “no”. Però perquè el procés sigui legítim ha de votar el “no””.

 

Sobre les amenaces de l’Estat per obrir locals per votar l’1 d’octubre, el regidor de Podem ha estat molt clar: “Nosaltres a Barberà posarem urnes, malgrat que ens estan arribant cartes des de l’Estat amenaçant-nos amb inhabilitacions. Esperem que molts altres ajuntaments facin el mateix”. Clarà també s’ha desmarcat, i ha desmarcat el seu partit, de CSQP: “A Podem pots preguntar a qualsevol que et dirà que no li agrada la coalició de CSQP”.

 

Com s’imaginen el 2 d’octubre?

 

La darrera pregunta ha estat per a tots tres la mateixa. Com s’imaginen que serà l’endemà del referèndum? El primer a respondre ha estat Clarà, qui ha afirmat que “m’agradaria que, si guanya el sí, que el 2-O s’obri un procés constituent, i si guanya el no, que es convoquin eleccions. Però el que ens preocupa és el que passi l’1 d’octubre”. Borràs, qui s’ha endut una gran ovació per la seva resposta, ha afirmat que estaria disposada a renunciar a tenir l’estat que “vol tenir” a canvi de tenir un estat: “No vull perdre al poder de decidir entre tots quin estat volem”. Finalment, Serret ha afegit que s’imagina el 2 d’octubre “amb molta satisfacció perquè el dia 1 haurà votat molta gent”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa