Mentides repetides

"L’estratègia espanyola, des de l’inici del procés, ha consistit en la repetició quotidiana de diverses afirmacions amb uns conceptes que molta gent se’ls pren per autèntics"

L’estratègia espanyola, des de l’inici del procés, ha consistit en la repetició quotidiana, a cada moment, a cada declaració política, a cada opinió de tertulià o d’articulista, a cada informació pretesament neutral i objectiva, de diverses afirmacions amb uns conceptes que, sentits un cop i un altre, molta gent se’ls pren per autèntics, malgrat ser, tot ells, ben falsos, enganyosos o manipulats. Si bé alguns d’ells acaben sent propietat quasi exclusiva de la dreta (colpistes, terroristes, nazis, etc.), en d’altres ocasions es tracta d’afirmacions ben habituals, des fa pel cap baix un segle, entre sectors que es pensen que són d’esquerres (moviment burgès, independència per tapar la corrupció, etc.).

Un dels trets diferencials entre nosaltres i Espanya és que disposem de sistemes comunicatius diferents i, en conseqüència, ha de ser, realment, molt difícil, si vius allí, de no sucumbir a la totalitat de la informació que reps. Sobretot perquè quan totes les ràdios que pots captar, tots els canals de televisió que pots sintonitzar amb normalitat i tots els diaris que pots comprar al quiosc diuen, exactament, el mateix, és  dir, les mentides tòpiques de sempre, en contra nostra. Llevat de l’accés a diaris digitals, pràctica més aviat inhabitual a partir d’una certa edat, no hi ha el més mínim espai per a la discrepància o la dissidència de la veritat que, sent present a tot arreu, acaba esdevenint oficial. Aquí, en canvi, captem les ràdios “nostres” i les seves, els canals de televisió i els diaris d’allí i els d’aquí que, sovint, semblen també d’allí. Qui vulgui, doncs, sense cap esforç, tocant un botó canvia de canal i té la mentida servida a casa, amb tota comoditat.

 

Una de les afirmacions que, darrerament, ha circulat profusament és aquella segons la qual el President de Catalunya, elegit pel Parlament, no pot parlar en nom de Catalunya. Els mateixos que en blasmen la representació es tornen muts quan el rei ho fa en nom d’Espanya, malgrat que no l’hagi votat ningú, o bé quan el president del govern espanyol fa semblantment. Són els mateixos que es neguen a admetre que tan Espanya i tan estat espanyol són, els d’avui, com ho eren també durant el franquisme quan afusellaven, torturaven i empresonaven en nom, precisament, d’Espanya. És evident que, en un país, ningú no pensa igual en tot, però si algú pot parlar en el seu nom és, justament, qui el presideix. Els tres partits de dretes  -i la mitja dreta que és el PSOE d’avui-  acostumen a emprar aquest argument com a instrument de deslegitimació democràtica de la presidència.

En canvi, sectors pretesament d’esquerres, tant de l’espai socialista com dels comuns i Podemos,  arrosseguen un tòpic esdevingut pre-judici -en el sentit de judici previ-, segons el qual el moviment independentista és burgès per definició. Si, bo i dient-se d’esquerres, haguessin llegit, ni que fos una miqueta, noms com ara A.Nin, J.Maurín, J.Comorera, J.Arquer, G.Alomar o S.Seguí s’estalviarien el ridícul. Com deia fa poc el politòleg gallec Carlos Taibo, poc sospitós de ser de dretes, Catalunya deu ser el país més ric del món, amb més de dos milions de burgesos. Una simple ullada als comportaments de classe en tot aquest procés parla per ella sola: mentre n’hi ha que surten al carrer per manifestar-se en defensa dels seus drets, d’altres surten també però per instal·lar la seu social de la seva empresa fora del Principat. No crec que, en aquest darrer cas, hom pugui acusar el proletariat, el moviment obrer i el conjuntt de les classes populars  d’aquest èxode empresarial. En fi, una mica més d’anàlisi, de fer net de prejudicis i de veritat no ens aniria gens malament...

 

Comentaris (16)
El Col.lega Fa 3 mesos
Crec, volgut Col.lega, que cada dia tornem a estar més d´acord. Forta abraçada !
Ramon Fa 3 mesos
"Si Macià era independentista, ERC també". Sí, i per això va haver-hi corredisses per fer una segona proclamació republicana, aquest cop, espanyola i d'acord amb el Pacti de San Sebastián. Que ERC no havia set mai un partit independentista ho va reconèixer fins el darrer moment Heribert Barrera. Però això és una evidèncua, no una crítica. La independència realment no tocava. No n'érem prou. Calia primer eixamplar la base.
at Fa 3 mesos
vosté va fer president al lamentable i execrable homenet montilla, no li perdonaré mai, ni tampoc mai votaré erc, no son de fiar
Ramon Fa 3 mesos
Que Macià era independentista, sí. Macià, sí. El seu partit, Estat Català, òbviament també. No així ERC. ERC no va ser independentista fins entrats els 90, de la mà d'Àngel Colom i Pilar Rahola.
No tens raó Fa 3 mesos
ERC va ser el resultat de la unió del Partit Republicà Català de Lluís Companys, Estat Català de Francesc Macià i el grup L'Opinió. Si Macià era independentista ERC també i, per a tu, pel que es veu Companys no ho era.
Xavier Fa 3 mesos
Cal dir Carod que Erc ha fet o fa molt perquè el discurs d’Espanya cali dins Catalunya. Ja ho diu obertament Tardà: fins que Erc no mani... #botiflerserc
gerard de sarria Fa 3 mesos
El que hauries d'explicar Carod Rovira perquè vas permetre, tú i el teu partit ERC-l'autentic independentista- perquè vareu permetre l'entrada en massa de personal indesitajable d'altres cosos policials. Perquè Carod la primera llei, la primera llei que va aprovar el Tripartit va ser la de l'entrada d'un percenttage (20 o 30% ?) de polis estrangers. Si hi havia tanta pressa vol dir que fins aquell moment no s'ahiva fet d'aquella manera. En Maragall, la Tura, En Montilla, en Saura i en Bargal
Ramon Fa 3 mesos
La mentida d'ERC que ells han sigut sempre independentistes també és molt grotesca. I ridícula. ERC va trigar més de sis dècades a ser independentista. El doble de temps que Convergència.
Els números no surten Fa 3 mesos
ERC es va fundar el 1931. CDC es va fundar el 1974 i es va inscriure el 1977. Macià i Companys van fer dues DIUs ridícules i fallides en els 30s, guerra civil i tal. El pujolisme ha trigat de 1977 a 2010 a fer-se secessionista a cara descoberta i fins 2014 no es va atrevir a fer un pseudo-referendum inútil. Fes números.
Ramon Fa 3 mesos
Grosso modo Convergència tres dècades, ERC sis. Però aquest no és el quid. El quid és que els sabatots actuals d'ERC pretenen haver set sempre independentistes. Recriminen Jordi Pujol no haver proclamat la independència quan ni tan sols la pròpia ERC era independentista.
Jordi (Català i Suís) Fa 3 mesos
Comparar els Espanyols amb els micos com fa l'Otegi confirma el que la meva dona sempre m'ha dit: amb els Espanyols no hi ha res a negociar perquè genèticament ja estan inhabilitats per fer-ho. És atàvic. No poden deixar de comportar-se com salvatges i primitius. Fins que no us en adoneu no els fotreu fora.
Portuguez Fa 3 mesos
Sendo certo o que diz, é injustissimo para bascos, galegos e catalães chamar hespanhoes aos que ignorante e cruelmente são apenas castelhanos. Enquanto estes soviéticos não forem tratados SEMPRE como castelhanos, o Mundo continuará a generalizar o seu desprezo a todas as nações hespanholas não-castelhanas. Se são "hespanhoes", são incivilizados e violentos, que se entendam sòzinhos ou se matem entre eles...
Otegi a Vilaweb Fa 3 mesos
Com sou rebut a Europa?—Acabo d’escriure a The Guardian, m’han rebut a Westminster, parlo amb ministres europeus, Pepe Mujica, i el senat mexicà amb absoluta normalitat. És curiós: al món anglosaxó, al món llatinoamericà, o al món àrab, algú que fa una evolució i prova de cercar una solució pacífica a un problema armat és una persona honorable. Gerry Adams, per exemple. A Espanya és un delinqüent. És demostrat que canviar d’opinió només és possible si tens un cervell
Pepito Luigi aquí, en la China Popular y en la otra Fa 3 mesos
Bonita descripción de las tácticas del secesionismo. Lo peor de vosotros mismos ahora se lo achacais a España. Pero no cuela Pepito. Las mentiras serán siempre vuestras y la mezquindad intelectual, moral y de la otra, también.
Marc Fa 3 mesos
Com dirien ells, a gos prim tot són puces.
Son incurables Fa 3 mesos
No hi cal patir. No tenen en res mentir.
SpaniardsGoHome Fa 3 mesos
Una cosa tinc molt clara: tots els de la BRIMO parlen Espanyol entre ells. Sorprenent, oi ? Per ésser una policia catalana.
Res estrany Fa 3 mesos
El castellà és la llengua més parlada a Catalunya.
Marc Fa 3 mesos
Home, més estrany que això? A no ser que no sigui una cosa natural sinó artificial.
A. M Fa 3 mesos
Molt bo l'article
Ramon Fa 3 mesos
Poques mentides tan grotesques, com la de dels sabatots d'ERC pretenent que ells no han sigut mai nacionalistes.
Laura Fa 3 mesos
Espanya país podrit dictador represor lladre mafiós borbònic franquista