Méndez de Vigo: "Si no hi ha urnes, significa que cap empresa vol participar en quelcom il·legal"

El portaveu del govern espanyol assegura que l'anul·lació de la compra d'urnes significa un pas per a "la no celebració del referèndum" i afirma que "dialogar és l'estil polític d'aquest govern"

El govern espanyol es manté en la tessitura de que el referèndum de l'1 d'octubre no se celebrarà. Així ho ha manifestat el portaveu del govern de Madrid, Iñigo Méndez de Vigo, que en referència a l'anul·lació del concurs per la compra d'urnes hi veu "passos per a la no celebració del referèndum". És la mateixa línia argumental que utilitza ja fa setmanes la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que opina que "Puigdemont no vol celebrar la votació". Segons Méndez de Vigo, "si no hi ha urnes, significa que cap empresa vol participar en quelcom il·legal". El ministre ha reiterat la "mà estesa" a Puigdemont amb l'oferiment d'explicar-se al Congrés dels Diputats. El portaveu de l'executiu també s'ha referit a la declaració de funcionaris davant la Guàrdia Civil, en els últims dies, tot i que s'ha limitat a explicar que "el ministre de l'Interior no ens ha donat cap detall sobre l'actuació".

El portaveu del govern espanyol ha assegurat que "en l'intercanvi d'idees és on surten les millors propostes" per acabar dient que "dialogar és l'estil polític d'aquest govern". Segons Méndez de Vigo, l'executiu de Rajoy "pregunta, escolta i actua" i opina que "persevera en els acords". El ministre-portaveu també ha explicat que en la reunió que va mantenir el president del govern amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, dimarts a La Moncloa, van parlar sobre "el fracàs del govern" amb l'anul·lació del concurs per la compra d'urnes. En aquest sentit, diu el portaveu, "no és moment de mirar enrere o a un altre costat" i rebla que "no hi ha enemic a qui mirar o contra qui actuar".

Sobre l'aprovació del sostre de dèficit que ha d'aprovar l'executiu dilluns, en un consell de ministres especial, Méndez de Vigo ha explicat que "estem negociant amb tots els grups parlamentaris" per a la posterior llum verda del Congrés dels Diputats, amb el que s'ha mostrat confiat que passi. El portaveu espanyol recorda que "és una obligació de l'estat amb les institucions europees" la de complir amb el sostre de dèficit per tal que "amb el compliment d'aquest any, el 2018 abandonem la tutela europea".

 

 

El govern espanyol recorda que l'aprovació del sostre de dèficit és "un pas previ per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat del 2018" però que a més "és una obligació que ha assumit Espanya amb Brussel·les". En aquest sentit, lamenta que el PSOE hagi vetat a Cristóbal Montoro i considera "un error que no vulguin parlar amb el ministre d'Hisenda". Méndez de Vigo recorda que "no passa a cap més lloc d'Europa que el principal partit de l'oposició no parli amb el ministre" i ho veu "singular i que no afavoreix a ningú". Sobre l'amenaça d'Albert Rivera de no aprovar aquest sostre de dèficit en cas de no abaixar impostos, el portaveu assegura que "el PP i el govern som els primers partidaris a abaixar impostos" però també reitera que "tenim compromisos a complir". Méndez de Vigo afirma que el ministre d'Hisenda té "tot el suport" del president i l'executiu.

 

Comentaris