El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Méndez de Vigo opina que l’anunci de la data i pregunta és per “dissimular la solitud dels convocants”
  • CA

 

El govern espanyol no es mou ni un mil·límetre de la posició adoptada fa poc menys d’un mes, d’obligar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a explicar-se en el ple del Congrés dels Diputats i debatre amb el president espanyol Mariano Rajoy. Tot plegat amb el fi que els diputats votin la proposta de referèndum que proposa el govern català.

La postura va ser adoptada en el marc d’un consell de ministres i comunicada amb tota solemnitat, per la Vicepresidenta i Ministra de la Presidència i Administracions Territorials Soraya Sáenz de Santamaría. Aquell 19 de juny, el govern espanyol feia un gir en la seva estratègia catalana, que fins al moment havia passat per amenaçar amb el pes de la llei i la impossibilitat d’encaixar el referèndum en el marc constitucional. Des d’aleshores, tot passa pel cara a cara entre Puigdemont i Rajoy al Congrés i, amb l’objectiu de no desviar-se d’aquesta oferta de diàleg, l’anunci sobre la data i la pregunta no ha suscitat cap pessigolla a Rajoy i els seus ministres. O sí, però en tot cas han optat per no demostrar-ho, traient importància a l’acte d’aquest matí al Palau de la Generalitat, fent comparèixer després del consell de ministres al portaveu del govern, Iñigo Méndez de Vigo, i la ministra d’Agricultura, Isabel García-Tejerina, el mateix tàndem de fa set dies.

 

El govern espanyol ha tornat a reiterar “l’obligació de complir la llei” i “defensar els drets de tots els ciutadans de Catalunya”. El portaveu espanyol Iñigo Méndez de Vigo ha lamentat també que s’hagi utilitzat “la seu del govern de tots els catalans” per fer l’anunci i avisa que “tot el que no siguin anuncis, serà perseguit per la llei”. Des de l’executiu espanyol consideren que l’anunci d’avui pretén “dissimular la soledat dels convocants”, ja que, segons Méndez de Vigo “cada cop són menys i més radicals” i opina que “han fracassat tots els intents de buscar aliats” després del “fracàs de la reunió del pacte nacional pel referèndum i la garrotada de la Comissió de Venècia”. A més, l’executiu de Rajoy també creu que part d’aquest “fracàs i soledat” ve motivada per “les desavinences dins Junts pel Sí per la imputació de l’exconseller de Justícia”. Méndez de Vigo recorda que “l’estratègia [del govern català] no condueix enlloc”.

 

El portaveu de l’executiu manté que l'”anunci que volem de Puigdemont és el de què ve al Congrés dels Diputats” i es referma que “el referèndum no es farà per què és il·legal i va en contra de la Constitució”. Per Méndez de Vigo, “no hi ha ni suport internacional ni suport intern” pel referèndum, en relació a la resposta a la carta enviada per Puigdemont a la Comissió de Venècia sobre la qual, diu el ministre, “la mateixa comissió els va dir que qui es pot dirigir a ells són els estats membres, no les comunitats”. El portaveu opina que “els pensaments són lliures” però “aquests anuncis es tradueixen en res”. Sobre què farà el govern contra les empreses que subministrin les urnes, Méndez de Vigo avisa que “el Tribunal Constitucional ha estat clar en aquest sentit” i envia un missatge de confiança als funcionaris que tindran “tot el suport del govern espanyol”.

 

Iñigo Méndez de Vigo recorda que “nosaltres no posem cap condició al diàleg, més enllà de fer-ho en el marc de la llei” i afirma que “no he escoltat què han dit Puigdemont i Junqueras per què tenia altres coses a fer, però suposo que serà la mateixa música de sempre”. El portaveu diu als catalans que “estiguin tranquils, que a Espanya no es faran actes il·legals” i demana que “vegin que el govern espanyol vetlla pels seus interessos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa