Maza: "Si els voluntaris incompleixen la llei l'1-O, actuarem sense complexos"

El fiscal general de l'Estat demana reformar urgentment el sistema processal per donar als fiscals la capacitat d'instrucció dels casos

 

 

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha respòs aquest matí sobre l'anunci de creació d'una borsa de voluntaris pel desenvolupament de la consulta de l'1 d'octubre. Ho ha fet durant un esmorzar davant polítics, empresaris i representants de la societat civil a Madrid, entre els quals hi havia la presidenta del Congrés dels Diputats Ana Pastor, la màxima representació institucional que ha anat a escoltar a Maza. El cap del ministeri fiscal avisa que "si els voluntaris incompleixen la llei l'1-0, actuarem sense complexos". I en l'amenaça va més enllà, quan recorda que "la justícia no és un servei públic, és un poder de l'Estat".

 

José Manuel Maza considera la corrupció "una xacra" i explica que "la lluita contra les pràctiques corruptives és la prioritat absoluta de la investigació criminal". Precisament sobre el fiscal que fins fa uns dies tenia encarregada la missió d'investigar aquestes pràctiques delictives, el dimitit per tenir una societat a Panamà Manuel Moix, Maza afirma que "no em penedeixo d'haver-lo nomenat" i el qualifica de "digníssim membre de la carrera fiscal". De fet, qui va ser el seu cap, l'ha tornat a defensar avui al·legant que "a Panamà hi ha moltes empreses netes i transparents". 

El cap de la fiscalia reconeix que en la lluita contra la violència masclista es podria haver fet més del que s'ha fet fins ara, però sense donar-li la importància que es mereix, argumentant-ho dient que "contra la violència de gènere, com contra qualsevol altra delicte, es podria haver fet més".

 

 

El fiscal general de l'Estat opina que "cal aprofundir en l'autonomia orgànica de la fiscalia, però no es pot predicar la seva independència". En aquest sentit, reconeix que "no em sembla el millor que la designació del fiscal general passi pel Govern, però és el que passa a tot Europa". No obstant això, es mostra contundent afirmant que "el ministeri fiscal només deu submissió única i exclusivament a la llei". Maza recorda que "no podem ajornar més temps la reforma del nostre sistema processal" demanant la competència d'instrucció pels fiscals. Segons el màxim responsable del ministeri fiscal espanyol, "la fase processal d'investigació s'ha convertit en un avanç del judici oral". Assegura que aquesta és una de les seves "prioritats" al capdavant de l'organisme. En aquesta reforma que predica, considera que la figura de l'acusació popular "és una figura que s'ha de mantenir".

 

 

Comentaris