Quina opinió té del discurs d’Artur Mas com a candidat a la presidència?
Una decepció. Va ser un discurs dens, avorrit, buit de contingut i inconcret. Totes les propostes que ha fet els darrers quatre anys ja les ha oblidat. I ha fet una picada d’ullet al PP quan ha negat el referèndum d’independència.

El PP va dir que hagués votat a favor de la investidura si no fos per la proposta de pacte fiscal. A vostès què els impedeix votar a favor?

Malgrat no gaudir de majoria parlamentària, el senyor Mas no ens ha plantejat res concret per arribar a una entesa. No ha fet cap esforç per apropar-se a les nostres posicions.

Per tant, tampoc li donaran suport en la segona votació?

Nosaltres l’estem escoltant i encara no hem pres una decisió. Estem esperant que faci un esforç de proximitat. Però això ens fa pensar que deu tenir els vots assegurats a un altre lloc. No pot pretendre que el votem per ell mateix. Molta paraula, però cap fet.

Mas, en el seu discurs va fer algunes referències a Montilla. En una, el va proposar d’assessor…

Personalment em va semblar de molt mal gust que no li reconegués la feina feta. Em va sorprendre la seva falta de respecte i educació. Mas va molt de sobrat, en aquest debat se li han vist rampells de supèrbia i ha tingut alguns detalls de prepotència. Per exemple, va fer un discurs sectari contra Barcelona. Aleshores no va actuar de candidat a la presidència, sinó de líder de CiU.

Vostès, durant els darrers quatre anys, han criticat CiU per no fer una oposició constructiva. No és el moment de ser exemple?
Nosaltres hem fet una oferta d’acord i d’entesa, però això no vol dir que haguem de votar a la investidura perquè sí. Ara la única cosa que ens preocupa a tots dos és la crisi econòmica, però no ens diuen com fer-ne front i no podem donar un xec en blanc.

Creu que serà investit amb els vots d’ERC o del PP?
No ho sé, nosaltres estem oberts, però el senyor Mas no dóna concrecions. Nosaltres estem escoltant i el senyor Mas no diu res, i només dóna respostes a les demandes del PP. Segur que deu tenir el vot del PP garantit.

El sorprèn la nova relació que té amb ERC?
Això li ha de preguntar a ells. El que està clar és que CiU comparteix amb el PP temes econòmics i ha dit a ERC que no farà un referèndum d’independència.

El que faci ara el PSC marcarà la seva línia d’oposició?
No, nosaltres no som un partit conflictiu. Sempre hem apostat pel pacte i pel consens. Ho hem fet a l’oposició i al Govern. Hem ofert pactes i temes per tal d’arribar a acords comuns. El Pacte de la immigració, per exemple, va ser un gran acord. Sempre fem plantejaments raonats. Però el que està al govern ha de convèncer i si vol suports ha de buscar-los. Artur Mas ha de definir coses concretes si vol que nosaltres ens sumem a la seva elecció.

I veu possible que Mas no sigui envestit president?

Depèn d’ell. Podia haver fet algun pacte, però no ha volgut al govern ningú que no sigui del seu partit i això és un error polític. Ara necessitem un Govern estable i fort, però el senyor Mas només vol ocupar el poder i col•locar la seva gent.

A Barcelona i a Madrid els socialistes governen amb minoria….
No perquè nosaltres vulguem. A Barcelona ERC no va voler entrar al govern i a Madrid CiU no ha volgut fer majories estables. I és clar que els govern febles tenen problemes.

Per tant s’abstindran?
Nosaltres votarem en contra si el senyor Mas no accepta algunes de les nostres propostes. Que no s’elimini l’impost de successions, per exemple.

Les eleccions municipals estan a la vora. El PSC es refarà?

No, els ciutadans voten diferent segons les eleccions. Nosaltres el 2006 vam perdre amb vots les eleccions autonòmiques i després vam guanyar les municipals.

Diuen que l’Ajuntament de Barcelona pot perillar…
Nosaltres estem convençuts de la feina que hem fet. Barcelona és una ciutat econòmicament forta i nosaltres des del punt de vista de balanç, de treball, de feina feta estem molt satisfets. I crec que el senyor Hereu és el millor candidat que té el PSC. És una persona propera a la gent, que ha gestionat amb dificultats i sense majoria un Ajuntament com el de Barcelona.

Les municipals seran unes primàries per elegir el relleu a Montilla?

Som un partit molt connectat amb la realitat social d’aquest país. Estic convençut que les eleccions municipals marcaran lideratges. Tenim lideratges forts i “masia”. De fet, si no és abans, encara tenim quatre anys per crear un projecte per a Catalunya.

Per tant, el proper secretari general del partit serà un alcalde?
No ho sé. El PSC ha acceptat la derrota, ha pres decisions i ha començat un camí per renovar-se i enfronta les eleccions amb bons pronòstics. Després farà un congrés i s’hauran de tenir en compte els resultats del món local i la nova gent del Parlament. S’ha de fer un canvi de cares, però també un nou projecte.

Parla del món municipal i del Parlament. Carme Chacón no té possibilitats?

És un valor del PSC i no descarto ningú.

Joaquim Nadal, com a nou president de grup, no dóna imatge de renovació…
Nadal és un perfil amb experiència parlamentària, que ha estat candidat i que aglutina. No volíem que ningú pensés que una decisió orgànica del partit determinava res, que ningú la interpretés en clau successòria.

Quina serà la nova orientació? Cal enterrar la idea de les dues ànimes?
Aquesta discussió és desconeguda per les noves generacions del PSC. El nostre projecte es basa en dues potes: progrés econòmic i justícia social, amb un model de relació amb Espanya basat en el federalisme. I ara ha aparegut una tercera força: evitar que el progrés no perjudiqui les noves generacions, la sostenibilitat.

Ha fracassat el model autonòmic?

El model autonòmic no ha fracassat parlamentàriament o políticament, com s’ha vist en la reforma de l’Estatut. En canvi sí ha fracassat el sistema judicial. PSC, CiU, ICV… hem xocat contra els tribunal i no contra el parlament.

Els problemes del PSOE perjudiquen el PSC?

El PSOE té els seus problemes i nosaltres els nostres. En temes municipals el PSC està molt millor que el PSOE.

Hi ha ferides profundes entre vostès?

Amb la direcció del PSOE, no. Però amb alguns dirigents territorials o alguns dirigents nacionals com el senyor Bono, sí. Perquè aquests han fet declaracions que no els hi pertoquen. Però no crec que s’hagin de revisar les relacions

Tornarien a votar Bono com a president del Congrés?
Personalment no, però va ser una decisió de pacte parlamentari. Li recordo que acabem de votar la senyora Núria de Gispert que era una hooligan de CiU que en el Parlament cridava quan parlava Montilla. Una cosa és l’opinió que tinguis d’una persona i, una altra, els pactes polítics que facis.

Participarà en la propera campanya electoral municipal?
Són els candidats els qui determinen el seu director de campanya. De fet, jo vaig estar en el darrer comitè de campanya. El Secretari d’Organització té una responsabilitat que no pot defugir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa