Mas: "Si Espanya no es mou, no hi ha trobada sinó ruptura"

El president de la Generalitat diu que Fernández Bozal "va posicionar-se contra les consultes perquè és disciplinada" però assegura que "en un govern de CiU el compromís serà diferent"

El president de la Generalitat, Artur Mas, assegura avui en una extensa entrevista a La Vanguardia, la segona que concedeix després de la seva investidura, que "si Espanya considera el model autonòmic inamovible, no hi haurà trobada, sinó ruptura" i insisteix en què és el moment de preguntar a Espanya si volen fer alguna cosa perquè Catalunya continuï formant part de l'Estat.

"Si Madrid no s'adona que Catalunya ha de millorar l'autogovern i resoldre el dèficit fiscal, després que no se sorprenguin si a Catalunya cada vegada hi ha més gent que demana un estat propi", adverteix. I, per tant, segons Mas, si Espanya no reacciona a les darreres demandes catalanes "Catalunya haurà de fer el seu propi camí, que no inclou necessàriament un referèndum sobre la independència", puntualitza.

La ruta nacional


La ruta nacional de Mas passa pel pacte fiscal i per incrementar la consciència nacional. Sobre el primer objectiu, el president de la Generalitat insisteix que el 2012 es sol•licitarà a Madrid un pacte fiscal per a Catalunya encara que governi en majoria el PP i recorda que també està "a les mans dels catalans" evitar que això passi.

I, respecte el segon, Mas assegura que "cap a la plenitud nacional s'avança amb consciència nacional" i aquesta millora convencent "a la gent que ser català no és un problema d'herència, sinó un tema de projecte" i "que ser català és millor que no ser-ho".

Nous consellers

Respecte el govern, Mas assegura que el fitxatge de Ferran Mascarell, conseller de cultura, "no es per queixar-se tant" en referència a la reacció del PSC, ja que Montilla sempre va estar assabentat dels contactes. I recorda als socialistes que en el primer tripartit, sota la presidència de Maragall, ERC va fitxar Pere Esteve, qui havia estat secretari general de CDC.

Finalment, Mas diu que si l'actual consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, "com a advocada de l'estat va posicionar-se contra les consultes va ser perquè és una persona disciplinada" i executava ordres. I assegura que "és evident que en un govern de CiU el compromís serà diferent del que va ser en el seu moment amb el govern central". Què aporta? "Experiència amb l'administració General de l'Estat, amb la pròpia Generalitat i solvència jurídica", segons el propi Mas.

 
 

Comentaris